Ο Παρθενώνας αγαπητοί φίλοι και φίλες καταστρέφεται εν μέρει από έκρηξη που προκλήθηκε καθώς οι ενετικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Φραντσέσκο Μοροζίνι πολιορκούν και βομβαρδίζουν τους Οθωμανούς στην Αθήνα.
Θα σας γνωστοποιήσω, πως μια έκρηξη, κατέληξε στο κλέψιμο γλυπτών και μαρμάρων απο τους Άγγλους.
Πριν απο την έκρηξη, ο Παρθενώνας ήταν σε εκπληκτική κατάσταση.
Ένα θεϊκό, νομοτελειακό κόσμημα των Ελλήνων ανάμεσα στην ασχήμια των απολίτιστων βαρβάρων που ήρθαν στην Αθήνα και δεν σεβάστηκαν τα θεία και τα ιερά μας.
Τι έγινε λοιπόν στις 26 Σεπτεμβρίου του 1687;
Η σύγκρουση μεταξύ Οθωμανών και Ενετών αποτέλεσε μέρος του Μεγάλου Τουρκικού Πολέμου (1683-1699), μιας ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μιας συμμαχίας ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Βενετίας.
Η Βενετία, με αρχηγό τον Φραντσέσκο Μοροζίνι, προσπάθησε να επανακτήσει εδάφη που είχαν χαθεί από τους Οθωμανούς. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Οθωμανών, αποτέλεσε στόχο των Ενετών.
Ο Μοροζίνι έφτασε στην Αττική τον Σεπτέμβριο του 1687 και ξεκίνησε την πολιορκία της πόλης.
Οι Οθωμανοί είχαν καταφύγει στην Ακρόπολη, χρησιμοποιώντας τον Παρθενώνα ως αποθήκη πυρομαχικών.
Αυτή ήταν μια συνηθισμένη πρακτική της εποχής, καθώς οι μεγάλες κατασκευές της αρχαιότητας συχνά χρησίμευαν ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1687, οι Ενετοί βομβάρδισαν την Ακρόπολη.
Ένα από τα κανόνια τους έπληξε τον Παρθενώνα, ο οποίος εκείνη την εποχή, όπως προείπα, χρησιμοποιούνταν από τους Οθωμανούς για την αποθήκευση πυρομαχικών.
Η έκρηξη που ακολούθησε ήταν τρομακτική.
Τα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα μέσα στον ναό εξερράγησαν, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο κτίσμα.
Ο Παρθενώνας, που μέχρι τότε διατηρούνταν σε σχετικά καλή κατάσταση, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, με σημαντικά τμήματα του κτηρίου να καταρρέουν.
Η έκρηξη κατέστρεψε μεγάλο μέρος της οροφής του Παρθενώνα, καθώς και τμήματα των γλυπτών και των μαρμάρινων αναγλύφων.
Ο ναός, που για αιώνες αποτελούσε το σύμβολο του κλασικού ελληνικού πολιτισμού, μετατράπηκε σε ερείπια.
Μετά την καταστροφή, ο Μοροζίνι προσπάθησε να αφαιρέσει κάποια από τα γλυπτά του ναού ως λάφυρα πολέμου, αλλά η προσπάθειά του να αφαιρέσει ένα άγαλμα απέτυχε, με αποτέλεσμα περαιτέρω ζημιές. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αρχή της λεηλασίας των αρχαίων μνημείων της Αθήνας, που συνεχίστηκε αργότερα με την απομάκρυνση αγαλμάτων και μαρμάρων από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η καταστροφή του Παρθενώνα αποτέλεσε ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στην ιστορία της Ακρόπολης.
Ο ναός, που ήταν ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της κλασικής αρχιτεκτονικής, υπέστη σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές.
Η σημασία του γεγονότος είναι διπλή: αφενός αναδεικνύει την καταστροφική φύση των πολέμων και της κατάχρησης των μνημείων για στρατιωτικούς σκοπούς, και αφετέρου συνιστά ένα σύμβολο της μακραίωνης ιστορίας της Αθήνας και της μεταχείρισης των αρχαίων μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Αν και ο Παρθενώνας υπέστη περαιτέρω ζημιές σε επόμενους αιώνες, η καταστροφή του 1687 έμεινε στην ιστορία ως το πιο καταστροφικό περιστατικό στην ιστορία του μνημείου.
Όμως παρόλα αυτά ο Παρθενώνας μας συνεχίζει να φωτίζει ακόμα ολόκληρη την οικουμένη καί μάς εμπνέει με φώς, τιμή και υπερηφάνεια