Σαν σήμερα 3 Απριλίου : η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο που έμοιαζε με τούβλο

1973: Ληξιαρχική πράξη γέννησης της κινητής τηλεφωνίας: Πραγματοποιείται η πρώτη κλήση από κινητό από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δούλευε για λογαριασμό της Motorola.

Σήμερα είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε έναν νέο ότι κάποτε επικοινωνούσαμε (και ζούσαμε επίσης) χωρίς κινητά τηλέφωνα. Αυτή η εποχή όμως δεν είναι πολύ μακριά αφού το πρώτο κινητό κατασκευάστηκε πριν από 52 χρόνια, σαν σήμερα, αν και έγινε διαθέσιμο στο ευρύ κοινό μία δεκαετία μετά στις ΗΠΑ και δύο δεκαετίες μετά στην Ελλάδα.

Στις 3 Απριλίου 1973, ο Μάρτιν Κούπερ στάθηκε σε ένα πεζοδρόμιο στο Μανχάταν με μια συσκευή στο μέγεθος τούβλου και έκανε την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο. Αυτός τον οποίο κάλεσε, μάλιστα, ήταν ο Τζόελ Ένγκελ, επικεφαλής της Bell Labs, εταιρεία με τον οποίο συναγωνίζονταν ποιος θα ολοκληρώσει πρώτος τη συσκευή.

«Σας καλώ από ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο, ένα προσωπικό, φορητό, κινητό τηλέφωνο», είπε ο Κούπερ, τότε μηχανικός της Motorola, στον ανταγωνιστή του.

Μισό αιώνα μετά τα κινητά δεν είναι σαν τούβλα αλλά μικροσκοπικά και… έξυπνα. Είναι παανταχού παρόντα και διαμορφώνουν απόψεις, βιομηχανίες και πολιτισμούς.

«Δεν εξεπλάγην που όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο», είπε ο Κούπερ το 2023 σε ηλικία 94 ετών, στο CNN.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στο Σαν σήμερα 3 Απριλίου: Πραγματοποιείται η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο – Που έμοιαζε με τούβλο - Newsbeast

Αλλάζουν όλα στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης -Ποιες δοκιμασίες γίνονται υποχρεωτικές

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψήφιων οδηγών φέρνει το προσύμφωνο που υπογράφηκε στις 25 Μαρτίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών έχει αναβαθμίσει το επίπεδο ασφάλειας που παρέχουν στους επιβάτες τα σύγχρονα αυτοκίνητα, ωστόσο τα νέα συστήματα υποβοήθησης οδηγού απαιτούν και τις απαραίτητες γνώσεις για τον ορθό χειρισμό τους.

Επιπλέον, η εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει επηρεάσει αρνητικά την οδήγηση, αφού αποσπούν την προσοχή των οδηγών από τον δρόμο, υποβαθμίζοντας έτσι την οδική ασφάλεια και αυξάνοντας κατακόρυφα την πιθανότητα ατυχήματος.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες που εισάγει η νέα προκαταρκτική συμφωνία της 25ης Μαρτίου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εκπαίδευση στη σωστή χρήση του κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης, αλλά και η εξέταση στις γνώσεις που αποκτήθηκαν.

Η εκπαίδευση των νέων οδηγών θα αφορά τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, το ασφαλές άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών, την οδήγηση σε χιόνι και γενικά σε ολισθηρό οδόστρωμα, αλλά και τη σωστή αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τα τυφλά σημεία.

Στόχος είναι η καλύτερη προετοιμασία των νέων οδηγών ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας και να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους ιδιαίτερους κινδύνους που αφορούν τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, όπως οι πεζοί, τα παιδιά και οι ποδηλάτες.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια ώστε να ενσωματώσουν τις νέες διατάξεις στην εθνική νομοθεσία.

Επίσης, η προκαταρκτική συμφωνία θα εισαγάγει για πρώτη φορά μια δοκιμαστική περίοδο -διάρκειας τουλάχιστον δύο ετών- για τους νέους οδηγούς, κατά την οποία θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες και κυρώσεις για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Προβλέπεται επίσης ότι πριν από την έκδοση άδειας οδήγησης, οι νέοι οδηγοί πρέπει να υποβάλλονται σε υποχρεωτική ιατρικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει οφθαλμολογική και καρδιαγγειακή εξέταση.

Ωστόσο στην περίπτωση των οδηγών ΙΧ και μοτοσικλετών, ο νόμος επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να αντικαταστήσουν τον ιατρικό έλεγχο με έντυπα αυτοαξιολόγησης. Και στην περίπτωση ανανέωσης της άδειας οδήγησης, με άλλα εναλλακτικά αποδεικτικά μέσα.

Μια ακόμη αλλαγή που πρόκειται να εφαρμοστεί αφορά την ηλικία στην οποία οι οδηγοί μπορούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης βαρέων φορτηγών (άνω των 3,5 τόνων), η οποία μειώθηκε από τα 21 στα 18 έτη.

Αντίστοιχη είναι και η μείωση του ορίου για τους οδηγούς λεωφορείων, από τα 24 στα 21 έτη. Επιπλέον, οι νέοι θα μπορούν να οδηγούν φορτηγά ή μικρά φορτηγά από την ηλικία των 17 ετών, εφόσον συνοδεύονται από έμπειρο ενήλικα οδηγό.

 

Δημοσιεύθηκε στο carandmotor.gr

Τα χελιδόνια ζυγίζουν περίπου 20 γραμμάρια, αλλά ταξίδεψαν περισσότερα από 5000 χλμ εν πτήση

Ήρθανε - ήρθανε ....
 
Το ξέρατε ότι τα χελιδόνια ζυγίζουν περίπου 20 γραμμάρια, αλλά ταξίδεψαν περισσότερα από 5000 χλμ εν πτήση. Πέρασαν από την έρημο Σαχάρα.
Πέταξαν πάνω από θάλασσες και χώρες χωρίς να μπορούν να ξεκουραστούν.
 
Νίκησαν τις καταιγίδες και τους ανέμους.
Έχουν κάνει κάτι εξαιρετικό.
 
Και όλα αυτά για να έρθουν και να αναπαραχθούν ακριβώς σε εκείνη τη γωνιά του σπιτιού μας κάτω από τη στέγη.
Ένα μόνο χελιδόνι μπορεί να καταναλώσει έως 850 μύγες και κουνούπια την ημέρα.
 
Αν είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε μια φωλιά αυτού του είδους στο οικογενειακό μας περιβάλλον, το ζευγάρι μόνο του θα μπορούσε να εξοντώσει περίπου 1.700 μύγες και κουνούπια την ημέρα.
 
Πιο αποδοτικό και οικολογικό εντομοκτόνο δεν υπάρχει.
 
Κάθε φορά που έρχονται τα χελιδόνια.... φέρνουν μαζί τους τη βεβαιότητα..... πως η άνοιξη είναι πιο δυνατή..... από ένας σκληρό χειμώνα.
Ας τα κάνουμε να νιώσουν ευπρόσδεκτα εάν μας επιλέξουν!!!
Καλή Άνοιξη!

Ποιοι πρέπει να παραδώσουν το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης μέσα στο 2025 - Πότε θα χαθεί εντελώς

Ιδιαίτερα προσεκτική πρέπει να είναι μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στη χώρα μας, καθώς μέσα στο 2025 η ισχύς της άδειας οδήγησης που κατέχουν εκπνέει. Πρόκειται για όσους συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι του παλιού, χάρτινου διπλώματος οδήγησης, μιας και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα χρειαστεί να ανανεώσουν την ισχύ του.

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να παραδώσουν τη χάρτινη άδεια οδήγησης ώστε να λάβουν τη νέου τύπου, σε μορφή κάρτας. Θυμίζουμε ότι για την ανανέωση πρέπει να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι μετά το 65ο έτος της ηλικίας, η ανανέωση της άδειας οδήγησης γίνεται ανά τρία χρόνια, ενώ με τη συμπλήρωση του 80ου έτους απαιτείται ανανέωση ανά δύο χρόνια, παράλληλα με εξέταση από ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, οφθαλμιάτρου, ωτορινολαρυγγολόγου & νευρολόγου ή ψυχίατρου.

diploma xartino

Ποιοι άλλοι θα χάσουν το χάρτινο δίπλωμα;

Επιπροσθέτως, το παλιό, χάρτινο δίπλωμα θα «χάσουν», ανεξάρτητα από την ηλικία τους, και όσοι επιθυμούν να προσθέσουν μια νέα κατηγορία οδήγησης -π.χ. όσοι έχουν ήδη άδεια οδήγησης αυτοκινήτου και επιτύχουν στις εξετάσεις οδήγησης για μοτοσικλέτα.

Σε αυτή την περίπτωση θα παραδώσουν το παλιό δίπλωμα και θα τους χορηγηθεί το νέο δίπλωμα, όπου θα έχει προστεθεί και η νέα κατηγορία οχήματος το οποίο θα μπορούν να οδηγούν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα παλιά διπλώματα, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κατάστασης ή ημερομηνίας έκδοσης, πρέπει να αντικατασταθούν στο σύνολό τους μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

Τα παλιά διπλώματα έχουν ορισμένα μειονεκτήματα συγκριτικά με τις πλαστικοποιημένες κάρτες, όπως είναι η απουσία λατινικών χαρακτήρων, κάτι που κάνει την ανάγνωση των στοιχείων και την διασταύρωσή τους από τις αρχές άλλων ευρωπαϊκών και μη χωρών δύσκολη. Επιπροσθέτως, φθείρονται και δεν προσφέρουν την ασφάλεια των πλαστικοποιημένων καρτών, οι οποίες είναι δύσκολο να πλαστογραφηθούν.

Τόσο η ανανέωση της άδειας οδήγησης όσο και η αντικατάσταση του παλιού με νέου τύπου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr (πατήστε εδώ).

Ένα από τα σημαντικότερα άλματα της ζωής του στον Αμαζόνιο.

Ο Βραζιλιάνος αλεξιπτωτιστής Luigi Cani εκτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα άλματα της ζωής του στον Αμαζόνιο.
Παρά το γεγονός ότι κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για αλεξίπτωτο με το μικρότερο αλεξίπτωτο και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πήδηξε στο Grand Canyon με μοτοσικλέτα, το πιο τρομακτικό κόλπο του Luigi Cani ήταν το πιο πρόσφατο,
μετέφερε περισσότερους από 100 εκατομμύρια σπόρους
- από 27 είδη ιθαγενών δέντρων -
σε μια απομακρυσμένη αποδασωμένη περιοχή στην καρδιά της περιοχής του Αμαζονίου.
Όταν ο Luigi έφτασε σε απόσταση 6.500 μέτρων από την αποδασωμένη περιοχή, βούτηξε με 300 km/h, έφτασε στο κουτί των σπόρων σε ελεύθερη πτώση και απελευθέρωσε τους σπόρους στο σωστό ύψος για να εξασφαλίσει ακριβή και ομοιόμορφη κατανομή.
Οι σπόροι που συγκεντρώθηκαν για το έργο έχουν ποσοστό βλαστήματος πάνω από 95% και δεν απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση για να βλαστήσουν, οπότε σε λίγα χρόνια θα δούμε τους καρπούς αυτής της πρωτοφανούς ενέργειας...
 
 
 
 
 
 
Πηγή: National Geographic
Ακολουθήστε στην Meteo Hellas

Μουσική στο αυτοκίνητο -Αφαίρεση διπλώματος και πρόστιμο 200 ευρώ για όσους το κάνουν με αυτόν τον τρόπο

Ο συνδυασμός μουσικής και οδήγησης στην αγαπημένη μας διαδρομή είναι αρκετά ταιριαστός, αλλά ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει πρόστιμο για εκείνους που δεν θα το κάνουν με τον προβλεπόμενο τρόπο, ακόμα και όταν χρησιμοποιούν ασύρματα ακουστικά.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν επιτρέπεται η μουσική στο αυτοκίνητο; Πιθανότατα όχι, θεωρώντας ότι αυτή η συνήθεια δεν θα μπορούσε για κανέναν απολύτως λόγο να θεωρηθεί επικίνδυνη και συνεπώς επιλήψιμη.

Αυτό ισχύει αν ακολουθήσουμε την πεπατημένη, στην περίπτωση δηλαδή που δεν χρησιμοποιήσουμε συσκευές που θα θέσουν εμάς και τους γύρω μας σε κίνδυνο. Οι συσκευές αυτές είναι τα γνωστά σε όλους μας ακουστικά, η χρήση των οποίων απαγορεύεται για την ακρόαση μουσικής ακόμα και στην περίπτωση που αυτά είναι ασύρματα.

Τα ασύρματα ακουστικά πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συνομιλία του οδηγού με κάποιο άλλο άτομο και όχι για ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως είναι το άκουσμα μουσικής, ενός podcast ή μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Αυτό διότι με αυτό τον τρόπο, ο άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι απομονώνεται πλήρως από το περιβάλλον του και αδυνατεί να λάβει τα ηχητικά σήματα που εκπέμπονται από τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Επί παραδείγματι ο οδηγός ίσως δεν μπορέσει να ακούσει μία κόρνα, τη διέλευση ενός ασθενοφόρου, ή ακόμα και τον θόρυβο που παράγει μια μοτοσικλέτα η οποία προσεγγίζει μια διασταύρωση.

Ενδεικτική της απαγόρευσης είναι η παράγραφος 2 του Άρθρου 13 («Οδηγοί») όπου αναγράφεται το εξής: «(σ.σ. Ο οδηγός) απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση».

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και των στοιχείων κυκλοφορίας για 30 ημέρες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εν κινήσει χρήση ακουστικών που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, απαγορεύεται και στους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια (περ. στ’ της παραγράφου 1 στο Άρθρο 40 του ΚΟΚ).

Το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ και «συνοδεύεται» από αφαίρεση επιτόπου του διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες. Στα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) ισχύει μόνο το πρόστιμο μιας και δεν απαιτούν την κατοχή διπλώματος οδήγησης.

 

Δημοσιεύθηκε στο carandmotor.gr

Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π: Tι είναι σήμερα και πότε καθιερώθηκε

Η ιστορία του αριθμού π=3,142…
 
Ιστορικά, η προσπάθεια εκτίμησης της τιμής του αριθμού π ξεκινάει από την αρχαιότητα. Το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου, το οποίο ήταν και ένα από τα τρία περίφημα άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας οδήγησε ουσιαστικά στη μέτρηση του και από εκεί στην ανακάλυψη του αριθμού π.
 
Οι πρώτες καταγραφές του αριθμού π γίνονται από τους αρχαίους Βαβυλώνιους κατά το 2.000 π.Χ., οι οποίοι υπολόγισαν το εμβαδόν ενός κύκλου παίρνοντας 3 φορές το τετράγωνο της ακτίνας του, δίνοντας για το π την τιμή π=3.
Αργότερα, κατά το 1.900 με 1.680 π.Χ., επιγραφές στη Βαβυλώνα υποδηλώνουν ότι η αξία του π είναι 3,125 που αποτελεί μια εξαιρετική προσέγγιση δεδομένου της εποχής, αρκεί να αναλογιστούμε ότι εκείνη η περίοδος αποτελεί την αρχή της εποχής του σιδήρου!
ατά το 1650 π.Χ. οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτίμησαν ότι η αξία του π είναι 3,1605.
Μια από τις πιο σημαντικές εκτιμήσεις όμως πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιμήδη, έναν από τους μεγαλύτερος μαθηματικούς της αρχαίας εποχής.
 
Παρατήρησε ότι αν δημιουργηθεί ένας κύκλος, ένα εγγεγραμμένο τετράγωνο (μέσα στον κύκλο) και ένα περιγγεγραμμένο τετράγωνο (έξω από τον κύκλο), ο αριθμός π θα μπορεί να εκτιμηθεί ως εξής.
Περίμετρος περιγγεγραμμένου τετραγώνου / διάμετρο κύκλου = 4
Περίμετρος εγγεγγραμμένου τετραγώνου / διάμετρο κύκλο = 2,82
Άρα 4<π<2,82.
Στη συνέχεια παρατήρησε ότι ένα κανονικό πεντάγωνο μοιάζει περισσότερο με τον κύκλο και ένα κανονικό εξάγωνο ακόμα περισσότερο κλπ.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα κανονικό πολύγωνο με 96 πλευρές εγγεγραμμένο σε έναν κύκλου (μέσα στον κύκλο) και ένα κανονικό πολύγωνο με 96 πλευρές περιγγεγραμμένο στον κύκλο (έξω από τον κύκλο), κατάφερε να εκτιμήσει τον αριθμό π πάλι με τον ίδιο τρόπο.
Περίμετρος περιγγεγραμμένου πολυγώνου / διάμετρο κύκλου = 3,1408
Περίμετρος εγγεγγραμμένου πολυγώνου / διάμετρο κύκλο = 3,1429
Άρα 3,1408 < π < 3,1429
 
Στον Πλάτωνα αποδίδεται η παρακάτω φράση
«Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι»
 
Τα γράμματα κάθε λέξης της παραπάνω φράσης αντιστοιχούν σε ένα ψηφίο του αριθμού π από τα πρώτα 23.
Αεί (3,) ο (1) Θεός (4) ο (1) Μέγας (5) γεωμετρεί (9), το (2) κύκλου (6) μήκος (5) ίνα (3) ορίση (5) διαμέτρω (😎, παρήγαγεν (9) αριθμόν (7) απέραντον (9), και (3) όν (2), φεύ (3), ουδέποτε (😎 όλον (4) θνητοί (6) θα (2) εύρωσι (6)
Η μελέτη του αριθμού π έπαυσε να απασχολεί την Ευρώπη για πάνω από μια χιλιετία. Την σκυτάλη πήραν μαθηματικοί από την Κίνα, Ινδία και Περσία. Χρησιμοποίησαν παρόμοιες μεθόδους με αυτές του Αρχιμήδη για την εκτίμηση του π, συγκρίνοντας το εμβαδόν των κανονικών πολυγώνων που άγγιζαν έως και 12.288 πλευρές. Ως αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι π=3.14159.
 
Η ενασχόληση με τον αριθμό π στην Ευρώπη επανέρχεται κατά το 1.600 μ.Χ. Η ανάπτυξη της Άλγεβρας και τις ανάλυσης αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για τον ακριβέστερο προσδιορισμό του.
 
Το 1699 ο Αbraham Sharp, Άγγλος μαθηματικός και αστρονόμος προσδιόρισε τον αριθμό π με ακρίβεια 71 ψηφίων. Το 1706 ο John Machin, καθηγητής αστρονομίας προσδιόρισε το π με ακρίβεια 100 ψηφίων και το 1719 ο μαθηματικός Thomas Fantet de Lagny με ακρίβεια 112 ψηφίων.
 
Τον 20ο αιώνα η ανακάλυψη των υπολογιστών έκανε πολύ πιο εύκολη την διαδικασία προσέγγισης του αριθμού π, με εκτιμήσεις που ανέρχονται σε ακρίβεια 2.037 ψηφίων.
Σήμερα το παγκόσμια ρεκόρ υπολογισμού του αριθμού π το κατέχει ο Peter Trueb, υπολογίζοντας τον με ακρίβεια 22.459.157.718.361 (22,4 τρισεκατομμύρια) ψηφίων. Ο υπολογιστής που χρησιμοποίησε για να τρέξει το πρόγραμμα περιείχε 24 σκληρούς δίσκους με 6 terabytes μνήμης για να καλύψει το μεγάλο όγκο δεδομένων.
Η προσφορά του αριθμού π
Λόγω της συσχέτισής του με τον κύκλο, ο αριθμός π εμφανίζεται σε πολλούς τομείς των μαθηματικών όπως είναι η τριγωνομετρία (ένας κλάδος των μαθηματικών που εξετάζει την σχέση μεταξύ του μήκους των πλευρών ενός τριγώνου με τις γωνίες του) και η γεωμετρία, οι οποίες είναι απαραίτητες σε άλλους τομείς όπως η αρχιτεκτονική και η ρομποτική.
Βοηθάει τους επιστήμονες να καταλάβουν αντικείμενα και φαινόμενα στη φύση που περιλαμβάνουν κυκλικό σχήμα, όπως η τροχιά των πλανητών, τα ομόκεντρα κύματα που δημιουργούνται από μια πέτρα που πέφτει για παράδειγμα σε μια λίμνη ή ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο ο ήχος ‘’κυματίζεται΄’’.
Εμφανίζεται ακόμα και σε υπολογισμούς όπου οι κύκλοι δεν φαίνεται να υπάρχουν, όπως είναι η ταυτότητα το Euler eiπ+1=0, μια ταυτότητα που αφορά τον κλάδο των μιγαδικών αριθμών και έχει χαρακτηριστεί ως ‘’μαθηματική ομορφιά’’.
Από το 1988 και έπειτα, ο αριθμός π γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, λόγω της αναγραφής της ημερομηνίας 3/14 σύμφωνα με τον Αμερικανικό τρόπο γραφής που περιλαμβάνει τα 3 πρώτα ψηφία του αριθμού.
Η ημέρα αυτή γιορτάζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με εκδηλώσεις σε διάφορα μουσεία και πανεπιστήμια, όπως συζήτηση για την σημασία του αριθμού, κατανάλωση και πέταγμα πιτών, ακόμα και παρέλαση γύρω από τους κυκλικούς χώρους αυτών των κτιρίων.
Αϊνστάιν, Χόκινς , π (Pi)Παράλληλα αυτή η ημέρα είναι ιστορικής σημασίας, γιατί είναι η ημέρα της γέννησης του Albert Einstein (14 Μαρτίου 1879) και του θανάτου του Steven Hawking (14 Μαρτίου 2018), δύο από τους λαμπρότερους φυσικούς της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ο μεγαλύτερος κυματοθραύστης στον κόσμο βρίσκεται στο Ιράκ και έχει μπει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Ο κυματοθραύστης, που βρίσκεται στο λιμάνι Faw στο Κυβερνείο της Βασόρας, εκτείνεται σε μήκος 14,5 χιλιομέτρων και κατασκευάστηκε για να προστατεύει τα πλοία που έρχονται στο Ιράκ, από τα μεγάλα κύματα και για να διευκολύνει τα απευθείας ταξίδια τους, στο Grand Faw Port , χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από άλλες χώρες.
Ο κυματοθραύστης ,χρειάστηκε πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί και κόστισε 591 εκατομμύρια δολάρια!
Τον Απρίλιο του 2020 πιστοποιήθηκε ως ο μεγαλύτερος κυματοθραύστης στον κόσμο από το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες!
 
KIMATOTHRAYSTISIRAK
 
 
Πηγή: Mechanics Mix

Δεύτερη υπερποταμάρα -και μεγαλύτερο ποτάμι της Δυτικής Αφρικής- είναι ο ποταμός Νίγηρας!

Με μήκος 4.200 χιλιόμετρα είναι το τρίτο ποτάμι της Αφρικής σε μήκος (μετά από Νείλο και Κονγκό).
 
 Το όνομα Νίγηρας ίσως προέρχεται από τον ποταμό “Νίγρη” που αναφέρει ο Πλίνιος, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι αναφερόταν όντως στον Νίγηρα με αυτό το όνομα. Οι διαφορετικές γλώσσες των γύρω περιοχών έχουν πάντως πολλά ονόματα για τον Νίγηρα, όπως Ίσα (το ποτάμι), Κουάρα, Όγια (από τη θεά των Γιορούμπα) και Τζολίμπα (μεγάλο ποτάμι)!
O Νίγηρας πηγάζει στα υψίπεδα της Γουινέας, περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Αφρικής στον Ατλαντικό Ωκεανό και σε υψόμετρο 850 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
 Κοντά στην πόλη Μοπτί του Μάλι, ο Νίγηρας σχηματίζει το λεγόμενο “εσωτερικό δέλτα του Νίγηρα” ή “Μασίνα”, μια γόνιμη περιοχή ακριβώς νότια της Ερήμου Σαχάρα, όπου στηρίζεται στις ετήσιες πλημμύρες του Νίγηρα για να διατηρήσει τη ζωή του πράσινου στο Δέλτα.
  Οι γεωλόγοι προσπαθούν να κατανοήσουν το ασυνήθιστο σχήμα “μπούμερανγκ” του Νίγηρα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μιας και το ποτάμι έχει τις πηγές του κοντά στον ωκεανό, αλλά ρέει προς εσωτερικά, χερσαία εδάφη και στην αρχαία πόλη του Τιμπουκτού κάνει μία κλειστή στροφή προς τον Κόλπο της Γουινέας. Αυτό το σχήμα εικάζεται ότι προήλθε από την ένωση δύο αρχαίων ποταμών, ότι δηλαδή ο Νίγηρας ήταν δύο ποτάμια, τα οποία συναντήθηκαν λόγω διάβρωσης των εδαφών που τα χώριζαν!
 Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Νίγηρα λέγεται Μπενουέ, που προέρχεται από τη γλώσσα Μπάττα και σημαίνει “Μητέρα των Νερών”!
 
 
Πηγή φωτό: wanderlust
Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Θερμαινόμενα πεζοδρόμια: Μια καινοτόμος λύση για τον χειμώνα στην Ιαπωνία

Τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια είναι μια δημοφιλής λύση σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, όπως στην Ιαπωνία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της συσσώρευσης του χιονιού και του πάγου.
 
Αυτά τα συστήματα λειτουργούν κυρίως με δύο τρόπους: ηλεκτρικά ή μέσω υδραυλικών (με βάση το νερό) συστημάτων.
 
Η λειτουργία των θερμαινόμενων πεζοδρομίων στην Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι οι πιο διαδεδομένες. Το σύστημα περιλαμβάνει καλώδια ή χαλιά θέρμανσης κάτω από το οδόστρωμα και Θερμαίνουν μέσω ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή η θέρμανση διατηρεί την επιφάνεια των πεζοδρομίων χωρίς χιόνι και πάγο, βελτιώνοντας την ασφάλεια των πεζών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η αποφυγή του πάγου και της συσσώρευσης χιονιού μειώνει τις πιθανότητες ατυχημάτων και διευκολύνει την προσβασιμότητα των δρόμων​
 
Πλεονεκτήματα της χρήσης θερμαινόμενων πεζοδρομίων
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων είναι ότι μειώνουν την ανάγκη για παραδοσιακές μεθόδους αποχιονισμού, όπως το χιονοκοπτικό και η χρήση αλατιού.
Αυτές οι παραδοσιακές μέθοδοι, εκτός από ότι είναι χρονοβόρες, ενδέχεται να προκαλέσουν φθορά στις υποδομές και να επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Παράλληλα, τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια διασφαλίζουν ότι οι δρόμοι παραμένουν καθαροί και χωρίς χιόνι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Δημιουργούν έτσι μια πιο αισθητικά ευχάριστη εικόνα​.
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: Αισθάνομαι Καλύτερα

Γνωρίζατε για τα κρεβάτια κουτιά (Box-bed);

Ήταν διαδεδομένα κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου.
Ήταν πολύτιμα για την άνεση και τη ζεστασιά τους 600 χρόνια πριν!!
Αυτά τα κρεβάτια σχεδιάστηκαν για να διατηρήσουν τη θερμότητα που παράγει το άτομο που κοιμάται, καθιστώντας τα ένα άνετο καταφύγιο.
boxxbedd
Επιπλέον, ο κλειστός σχεδιασμός τους προσέφερε κάποιο βαθμό ιδιωτικότητας, ενισχύοντας περαιτέρω την γοητεία τους για χαλάρωση.
 
Μερικές φορές (κυρίως για τους πιο πλούσιους), το κουτί-κρεβάτι ήταν περίτεχνα διακοσμημένο (τα περισσότερα διακοσμητικά ήταν στις πόρτες) με σκαλίσματα, περίπλοκα διατεταγμένες χάλκινες κεφαλές καρφιών.
 

Σαν Σήμερα |«Ηχήστε οι Σάλπιγγες»: Η Κηδεία του Κωστή Παλαμά

Ήταν 27 Φεβρουαρίου 1943 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Ήταν βαριά άρρωστος όταν τον συνάντησε ο χάρος στο σπίτι του, στην οδό Περιάνδρου 3 στην Πλάκα. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1943, είχε πάρει τη γυναίκα του Μαρία.
Το νέο του θανάτου του επιφανέστερου ποιητή της γενιάς του 1880 κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στην κατοχική Αθήνα.
«Χτες βράδυ μία είδηση ακατανόητη μας ήρθε.
Μία είδηση ασύλληπτη.
Ο Γέρο-Παλαμάς πέθανε.
Είχαμε ξεχάσει πως ήταν "θνητός" γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο η Ιωάννα Τσάτσου.
Από νωρίς το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου πλήθος λαού άρχισε να συγκεντρώνεται στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών για να αποτίσει το ύστατο χαίρε στον μεγάλο ποιητή, αλλά και για να εκφράσει τα αντικατοχικά του αισθήματα.
Στις 11 το πρωί άρχισε η νεκρώσιμος ακολουθία, χοροσταντούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνού.
Ο πνευματικός κόσμος της χώρας έδωσε βροντερό «παρών»: Σπύρος Μελάς, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Γιώργος Θεοτοκάς, Άγγελος Σικελιανός, Ηλίας Βενέζης, Ιωάννα Τσάτσου, Γιώργος Κατσίμπαλης, κ.ά.
Οι επίσημες αρχές, προσπαθώντας να περιορίσουν το νόημα της παλλαϊκής συγκέντρωσης, εκπροσωπήθηκαν στην κηδεία από τον ίδιο τον δοτό πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο και από εκπροσώπους των γερμανικών και ιταλικών κατοχικών δυνάμεων.
palamams2
Αυτό δεν απέτρεψε τη μετατροπή της κηδείας σε εκδήλωση πατριωτικής έξαρσης.
«Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα»
είπε εύστοχα ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), δίνοντας το πνεύμα ομόθυμης παρουσίας του λαού στην κηδεία.
Και «με μια φωνή όσο ποτέ δυνατή» απήγγειλε το ποίημα "Παλαμάς",
που είχε γράψει τα χαράματα της 28ης Φεβρουαρίου προς τιμήν του μεγάλου ποιητή:
Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα...
Βογκήστε τύμπανα πολέμου... Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !
Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα! Ένα βουνό
με δάφνες αν υψώσουμε ως το Πήλιο κι ως την Όσσα,
κι αν το πυργώσουμε ως τον έβδομο ουρανό,
ποιόν κλεί, τι κι αν το πεί η δικιά μου γλώσσα;
Μα εσύ Λαέ, που τη φτωχή σου τη μιλιά,
Ήρωας την πήρε και την ύψωσε ως τ' αστέρια,
μεράσου τώρα τη θεϊκή φεγγοβολιά
της τέλειας δόξας του, ανασήκωσ' τον στα χέρια
γιγάντιο φλάμπουρο κι απάνω από μας
που τον υμνούμε με καρδιά αναμμένη,
πες μ' ένα μόνο ανασασμόν: "Ο Παλαμάς !",
ν' αντιβογκήσει τ' όνομά του η οικουμένη !
Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα...
Βογκήστε τύμπανα πολέμου... Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !
Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα ! Ένας λαός,
σηκώνοντας τα μάτια του τη βλέπει...
κι ακέριος φλέγεται ως με τ' άδυτο ο Ναός,
κι από ψηλά νεφέλη Δόξας τονε σκέπει.
Τι πάνωθέ μας, όπου ο άρρητος παλμός
της αιωνιότητας, αστράφτει αυτήν την ώρα
Ορφέας, Ηράκλειτος, Αισχύλος, Σολωμός
την άγια δέχονται ψυχή την τροπαιοφόρα,
που αφού το έργο της θεμέλιωσε βαθιά
στη γην αυτήν με μιαν ισόθεη Σκέψη,
τον τρισμακάριο τώρα πάει ψηλά τον Ίακχο
με τους αθάνατους θεούς για να χορέψει.
Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα...
Βόγκα Παιάνα ! Οι σημαίες οι φοβερές
της Λευτεριάς ξεδιπλωθείτε στον αέρα...

Πληροφορίες

Δημιουργήσαμε την ομάδα του isthmosnews.gr που είναι μία ζωντανή διαρκώς ανανεωμένη παρέα στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, που ενδιαφέρονται επαρκώς και νοιάζονται που τολμούν να μοιράζονται απόψεις και να εκφράζονται δημόσια.

Email Επικοινωνίαςpress@isthmosnews.gr

Κοινότητα Viber : Kλίκ ΕΔΩ για να μπείς στην κοινότητα