Μια συνομιλία για τις ψηφιακές συσκευές με τον καθηγητή Škilter του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας
Υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα σχετικά με τις επιπτώσεις των ψηφιακών συσκευών, αλλά οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ορισμένες σαφείς απαντήσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη 31 ετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά παιδιά εργάζονται σημαντικά πιο γρήγορα, αλλά με περισσότερα λάθη. Επίσης, μια σειρά από μελέτες τον περασμένο χρόνο έχουν δείξει ότι όταν διαβάζουμε και γράφουμε σε χαρτί, απορροφούμε πληροφορίες και συγκεντρωνόμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι όταν κάνουμε το ίδιο σε μια οθόνη. Είναι αδύνατο να αλλάξει η εποχή, αλλά εξακολουθεί να αξίζει να διαβάζεται και να γράφεται στο χαρτί, τόνισε σε συνομιλία με το LSM ο Jurģis Šķilters, καθηγητής της Σχολής Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Λετονίας, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αντίληψης και Γνωστικών Συστημάτων. .lv.
ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ:
Σημασία έχει το περιεχόμενο που καταναλώνουμε και όχι η χρήση των ίδιων των συσκευών.
Εάν οι άνθρωποι δημιουργούν μια διαφορετική εικόνα του εαυτού τους στο ψηφιακό περιβάλλον, υπάρχει μια τάση να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.
Η χρήση ψηφιακών κοινωνικών δικτύων μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία φούσκας απόψεων και στην κοινωνική πόλωση.
Όταν διαβάζουν και γράφουν σε χαρτί, οι άνθρωποι απορροφούν πληροφορίες και συγκεντρώνονται καλύτερα από ό,τι όταν κάνουν το ίδιο σε μια οθόνη. Στο ψηφιακό περιβάλλον, οι άνθρωποι διαβάζουν πιο γρήγορα, αλλά πιο επιφανειακά, και το multitasking παρεμποδίζει επίσης τη διατήρηση της προσοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά εργαλεία και μορφές μακροπρόθεσμα.
Στον σημερινό κόσμο με γρήγορο ρυθμό, ο αυτοέλεγχος είναι κρίσιμος παράγοντας στην ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τη χρήση ψηφιακών συσκευών.
Πώς να αλλάξετε τις συνήθεις συνήθειες χρήσης έξυπνων συσκευών; 10 συμβουλές
Όλο το άρθρο παρακάτω: