Κάποτε στο Μουσείο, στα μέσα της δεκαετίας του ’30 ο Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς και ο Ανδρέας Παναγιωτάκης επέβλεψαν την τοποθέτηση του Κούρου των Μεγάρων (που βρέθηκε το 1860) στην Αίθουσα Αρχαϊκών Έργων του Μουσείου.
Η στιγμή απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό και μετά από σχεδόν έναν αιώνα βγαίνει πάλι στο φως. Δύο τεχνίτες του Μουσείου απεικονίζονται στο βάθος, αριστερά, από τους οποίους ο τεχνίτης με το κασκέτο πιθανόν είναι ο Οδυσσέας Μαγνήσαλης, αν και η θολότητα της λήψης στο σημείο αυτό δεν επιτρέπει ασφαλή ταύτιση. Στα δεξιά του βάθρου του αγάλματος στέκεται άλλος άνδρας, ίσως αρχαιολόγος ή γλύπτης. Πίσω τους στα δεξιά, στέκεται ένας άνδρας, μαζί με έναν φύλακα του Μουσείου. Η χαρά της επιτυχούς εργασίας του στησίματος του ογκώδους και αποσπασματικά σωζόμενου αγάλματος στο χώρο έκθεσής του στο Μουσείο είναι εμφανής στα πρόσωπα των εικονιζόμενων στη φωτογραφία.

Γνώρισε τα πρόσωπα του ΕΑΜ:
Ο Αλέξανδρος Θ. Φιλαδελφεύς (1867-1955) εξελέγη υφηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1899 προσελήφθη ως βιβλιοθηκάριος στην Αρχαιολογική Εταιρεία. Το 1914 διορίστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, διετέλεσε Έφορος Αρχαιοτήτων στο Ναύπλιο, στην Πάτρα, Διευθυντής της Ακρόπολης Αθηνών, του Επιγραφικού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αποχώρησε από την Υπηρεσία το 1939.
Ο Ανδρέας Παναγιωτάκης (1883-1957) γλύπτης και αρχιτεχνίτης των Μουσείων της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα εισήχθη στην αρχαιολογική υπηρεσία το 1907.. Έγινε Αρχιτεχνίτης γλύπτης των Μουσείων του Κράτους. Εργάστηκε Μουσείο και σε πολλά άλλα ανά την Ελλάδα. Η εργασία και οι γνώσεις του ήταν πολύτιμα για τη συγκόλληση και την αποκατάσταση των χάλκινων αγαλμάτων του Δία ή Ποσειδώνα και του ιππέα του Αρτεμισίου, του εφήβου του Μαραθώνα και του εφήβου των Αντικυθήρων. Δική του δημιουργία, το ταφικό μνημείο της οικογένειας Μερκούρη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και πολλά άλλα.
Ο Οδυσσέας Μαγνήσαλης (1905-1965) ξυλουργός και τεχνίτης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν επιπλοποιός. Μετείχε στο έργο της προστασίας των αρχαιοτήτων του Μουσείου το 1940-1941, ενόψει του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και σε πολλά άλλα έργα και κατασκευές στο μουσείο.
Φωτογραφικά τεκμήρια, με στοιχεία και εικόνες από την ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου φυλάσσονται στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου και έχουν πρόσφατα συντηρηθεί, αποδελτιωθεί και ψηφιοποιηθεί, με έργο ΕΣΠΑ.