Ο Αθανάσιος Δούρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Κορινθιακό Επιχειρείν» και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας, μοιράζεται μαζί μας, σε μια συνέντευξη «ποταμό», το όραμά του για ένα επιμελητήριο που στηρίζει δυναμικά τις τοπικές επιχειρήσεις.
Με στόχο την ανάπτυξη και εξωστρέφεια, παρουσιάζει τις προτεραιότητές του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία συνεργασιών που θα ωφελήσουν την οικονομία της Κορινθίας.
• Μπορείτε να µας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας και την επαγγελµατική σας πορεία µέχρι σήµερα;
Γεννήθηκα και µεγάλωσα στα Εξαµίλια Κορινθίας. Εργάστηκα ως τραπεζικός υπάλληλος και ελεύθερος επαγγελµατίας. Σε ηλικία 25 ετών, ίδρυσα στην Κόρινθο µια πρωτοποριακή επιχείρηση παραγωγής και ανάπτυξης λογισµικού (software house), η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας σηµαντικά έργα πληροφορικής, τα οποία υιοθετήθηκαν από µεγάλες τεχνικές εταιρείες, εισηγµένες στο χρηµατιστήριο. Στον τραπεζικό τοµέα εργάστηκα για περίπου 30 χρόνια. Σε ηλικία 33 ετών, έγινα διευθυντής τράπεζας.
Ως Διευθυντής µεγάλων καταστηµάτων, Περιφερειακός και Γενικός Διευθυντής ανέλαβα σύνθετα και απαιτητικά έργα και απέκτησα πολύτιµη εµπειρία στη διαχείριση κρίσεων, λαµβάνοντας αποφάσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες. Έχω αποκτήσει την εµπειρία της διοίκησης και της αποτελεσµατικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναµικού.
Στη διάρκεια της πορείας µου, στάθηκα πάντοτε δίπλα στις επιχειρήσεις, πιστεύοντας πάντα στο όραµά τους.
Ανάµεσα στις πιο σηµαντικές προκλήσεις που κλήθηκα να αντιµετωπίσω, ήταν η συγχώνευση της Συν. Τράπεζας Έβρου µε την Συν. Τράπεζα Δράµας, την οποία ολοκλήρωσα µε επιτυχία. Για την ιστορία ήταν η πρώτη συγχώνευση στην ιστορία των συνεταιριστικών τραπεζών. Από το 2020, ίδρυσα εκ νέου επιχείρηση ανάπτυξης λογισµικού στην Κόρινθο, η οποία παρέχει καινοτόµες λύσεις πληροφορικής για µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις, µε ένα συνεχώς αυξανόµενο πελατολόγιο σε όλη τη χώρα. Είναι πιστοποιηµένος προµηθευτής λογισµικού για επιχειρήσεις στη δράση Ψηφιακός Μετασχηµατισµός Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων, Ελλάδα 2.0.
Αυτή τη στιγµή είµαι Γενικός Διευθυντής και εκτελεστικό µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου στην εταιρεία Korinthian Foods, της οποίας ετοιµάζουµε την είσοδο στην κύρια αγορά του Χρηµατιστηρίου Αθηνών.
• Τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Επιµελητηρίου Κορινθίας;
Η διαπίστωση όλο και περισσότερων επιχειρηµατιών πως το Επιµελητήριο βρίσκεται πολύ µακριά από τις πραγµατικές τους ανάγκες και αγωνίες.
Η απαξίωση που έχει ο θεσµός στις συνειδήσεις των περισσοτέρων. Η εσωστρέφεια που υπήρξε και η πόλωση στην τελευταία θητεία.
Η βεβαιότητα πως τα πράγµατα µπορούν να γίνουν αλλιώς, µε γνώση και σχέδιο.
Συζητήσαµε µε πολλούς επαγγελµατίες και δώσαµε τα χέρια µε υγιείς δυνάµεις που επιδιώκουν την πρόοδο, το άνοιγµα του Επιµελητηρίου προς πάσα δηµιουργική κατεύθυνση και την ανάπτυξη του τόπου. Έτσι δηµιουργήσαµε το συνδυασµό µας, το «Κορινθιακό Επιχειρείν».
• Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι µεγαλύτερες προκλήσεις που αντιµετωπίζουν σήµερα οι επιχειρήσεις στην Κορινθία;
Η ψηφιακή µετάβαση είναι µία από τις µεγαλύτερες προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι εκατοµµύρια µικρές επιχειρήσεις του λιανικού εµπορίου στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Εποµένως το ίδιο συµβαίνει και στην περιοχή µας.
Παράλληλα, πρέπει να ακολουθήσουν δράσεις πράσινης µετάβασης, που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανταγωνιστούν µε τους σκληρούς όρους του διεθνοποιηµένου ηλεκτρονικού εµπορίου.
Είναι γεγονός πως οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες λαµβάνονται µε γνώµονα τις ανάγκες και τις προσδοκίες των µεγάλων επιχειρήσεων, αφήνοντας τους «µικρούς» να επιβιώσουν µόνοι τους σε ένα όλο και πιο δύσκολο οικονοµικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Εµείς συντασσόµαστε µε τα πάγια αιτήµατα της Ελληνικής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας που αιτούνται πρόσβαση στην χρηµατοδότηση για επενδύσεις και τους αναγκαίους µετασχηµατισµούς, απρόσκοπτη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς, νέες δοµές εκπαίδευσης και κατάρτισης του εργατικού δυναµικού, φιλικό και απλό πλαίσιο για την πράσινη ανάπτυξη και ένα σταθερό οικονοµικό περιβάλλον µε άµβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισµού.
Εποµένως θα εξαντλήσουµε κάθε περιθώριο για να προχωρήσουµε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υποσχόµαστε πως µέσα από τα χρηµατοδοτικά προγράµµατα θα µπορέσουµε να βοηθήσουµε στην ώθηση όλων των µικροµεσαίων επιχειρήσεων αλλά σίγουρα υποσχόµαστε πως θα προσπαθήσουµε για ένα καλύτερο οικονοµικό περιβάλλον όπου και εκείνες που δεν έχουν τα κριτήρια να µπουν σε προγράµµατα να ωφεληθούν. Διότι όταν αναπτύσσεται το επιχειρείν, έτσι αναπτύσσεται και ο τόπος και ζεσταίνεται η αγορά.
• Ποιες είναι οι κύριες τάσεις που βλέπετε στον επιχειρηµατικό τοµέα της Κορινθίας και πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις να τις αξιοποιήσουν;
Οι κύριες επιχειρηµατικές τάσεις στην Κορινθία εστιάζουν σε:
Τουρισµό. Η Κορινθία διαθέτει πλούσια ιστορία, αρχαιολογικούς χώρους και φυσικές οµορφιές, καθιστώντας τον τουρισµό βασικό πυλώνα της τοπικής οικονοµίας. Η τάση δείχνει στροφή προς τον βιώσιµο τουρισµό, τον αγροτουρισµό και τον πολιτιστικό τουρισµό.
Ενέργεια. Η περιοχή επενδύει σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως ηλιακή και αιολική, µε σηµαντικά έργα όπως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου, το οποίο ενισχύει σηµαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου.
Αγροδιατροφή. Η Κορινθία φηµίζεται για τα αγροτικά της προϊόντα, όπως η σταφίδα, το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή. Η τάση της αγοράς δείχνει στροφή προς την βιολογική γεωργία, την τυποποίηση και την προώθηση τοπικών προϊόντων.
Καινοτοµία και Τεχνολογία. Παρατηρείται αυξανόµενο ενδιαφέρον για startups και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της τεχνολογίας και της καινοτοµίας.
Το Εµπορικό Επιµελητήριο Κορινθίας µπορεί να διαδραµατίσει καίριο ρόλο στην αξιοποίηση αυτών των τάσεων, παρέχοντας στις επιχειρήσεις:
Ενηµέρωση και Κατάρτιση. Με διοργάνωση σεµιναρίων, workshops και ηµερίδων σχετικά µε τις νέες τεχνολογίες, τις βέλτιστες πρακτικές στον τουρισµό, την αγροδιατροφή και την ενέργεια.
Δικτύωση. Με τη δηµιουργία πλατφόρµας για την δικτύωση των επιχειρήσεων, την ανταλλαγή ιδεών και την ανάπτυξη συνεργασιών.
Προβολή και Προώθηση. Με την προβολή των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών µέσω εκθέσεων, ψηφιακών καναλιών και συνεργασίας µε τουριστικούς φορείς.
Υποστήριξη και Συµβουλευτική. Με την παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών σε θέµατα χρηµατοδότησης, επιχειρηµατικού σχεδιασµού και ανάπτυξης.
Αντιπροσώπευση και lobbying. Αντιπροσώπευση των συµφερόντων των επιχειρήσεων και άσκηση lobbying για τα συµφέροντά τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Πέραν των ανωτέρω δράσεων το Επιµελητήριο µπορεί να συνεργαστεί µε Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα για την ανάπτυξη προγραµµάτων σπουδών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, µε Ερευνητικά Κέντρα για την προώθηση της καινοτοµίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης και µε Κυβερνητικούς Φορείς για την δηµιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηµατικού περιβάλλοντος.
Με την ενεργή συµµετοχή του, το Επιµελητήριο Κορινθίας µπορεί να συµβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας και στη δηµιουργία νέων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις της περιοχής.
• Ποιο είναι το όραµά σας για το Επιµελητήριο Κορινθίας κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Εµείς πιστεύουµε σε ένα Επιµελητήριο αδέσµευτο, ελεύθερο από κοµµατικά στεγανά και άλλες δεσµεύσεις, ένα Επιµελητήριο που θα λογοδοτεί στα µέλη του.
Ένα Επιµελητήριο χωρίς διακρίσεις.
Ένα Επιµελητήριο που θα ενώνει και δεν θα διχάζει.
Νοµίζω αυτό που βιώσαµε την τελευταία 7ετία δεν αξίζει στους Κορίνθιους Επιχειρηµατίες. Η πόλωση, οι θυελλώδεις συνεδριάσεις, ο ρεβανσισµός, η κοµµατοκρατία, οι δηµόσιες σχέσεις χωρίς αποτέλεσµα.
-Εµείς επιδιώκουµε την συνεργασία µε όλους τους ικανούς και έµπειρους επαγγελµατίες όλων των κλάδων.
Θέλουµε να αναπτύξουµε διαύλους επικοινωνίας µε όλους τοπικούς φορείς αλλά και µε φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
-Θέλουµε µνηµόνια συνεργασίας µε Επιµελητήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειµένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων
-Θέλουµε να κάνουµε όλα τα µέλη κοινωνούς στη γνώση υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές που έχουν δοκιµαστεί και έχουν φέρει θετικά αποτελέσµατα. Θέλουµε να ενισχύσουµε τη διασύνδεση µεταξύ των µελών.
-Θέλουµε να προωθήσουµε σύγχρονες και καινοτόµες µορφές επιχειρηµατικότητας που ανταποκρίνονται στα νέα δεδοµένα που έχουν διαµορφωθεί.
Πάνω από όλα πιστεύουµε σε ένα Επιµελητήριο που διεκδικεί σθεναρά λύσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Θέλουµε ένα επιµελητήριο µε κυρίαρχη φιλοσοφία τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ενότητα.
• Υπάρχουν συγκεκριµένα προγράµµατα ή δράσεις που σκοπεύετε να υλοποιήσετε για την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων;
Υπάρχουν συγκεκριµένες δράσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Εννοείται πως εξειδικευµένο προσωπικό θα φροντίσει για την εξεύρεση και αξιοποίηση όλων των προγραµµάτων.
Θα χρησιµοποιήσουµε όλα τα χρηµατοδοτικά εργαλεία. Ξέρουµε τον τρόπο και έχουµε τη γνώση. Για την ενίσχυση και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων οφείλει το Επιµελητήριο να γίνει µοχλός υποστήριξης της επιχειρηµατικότητας, ο οποίος θα παρέχει υπηρεσίες σε όλα τα στάδια εξέλιξης. Αυτή την στιγµή το Επιµελητήριο Κορινθίας υπολειτουργεί.
Εµείς όταν αναφερόµαστε στις δράσεις που οφείλουµε να υλοποιήσουµε για την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων εννοούµε τη δηµιουργία ενός συνεργατικού πλαισίου µεταξύ του Επιµελητηρίου και των Δήµων, του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου και των επιχειρηµατιών της Π.Ε. Κορινθίας.
- Τη Διαµόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
- Τη Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηµατοδοτικά εργαλεία.
- Την Ειδική τοπική παρέµβαση για την εφαρµογή και επέκταση του προγράµµατος Κοινωφελούς εργασίας στις τοπικές επιχειρήσεις.
- Την αξιοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράµµατος (ΕΑΠ) – Διεκδίκηση πόρων µέσω τεκµηριωµένων προτάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα µε στόχο την αύξηση της παραγωγής και του τοπικού ΑΕΠ.
- Τη Συνεργασία µε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, Ερευνητικούς Φορείς και Επιµελητήρια του εσωτερικού και του εξωτερικού για την µεταφορά της έρευνας στην πραγµατική οικονοµία.
- Το Ηλεκτρονικό παρατηρητήριο επιχειρηµατικότητας και αυτοαπασχόλησης.
- Την Προώθηση της κυκλικής και της κοινωνικής οικονοµίας.
- Την Προώθηση της ενσωµάτωσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών – αξιοποίηση τεχνολογιών.
Ξεχωριστό µέληµά µας µια ψηφιακή αγορά, ένα market place, όπως σας τόνισα και πιο πάνω, όπου τα µέλη του επιµελητηρίου θα µπορούν να προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε όλον τον κόσµο. Να µπορέσουν να αποκτήσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστηµα, µια εικονική βιτρίνα.
• Πώς θα προωθήσετε την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές;
Πρώτα από όλα χρειάζεται να φτιάξουµε ένα Μητρώο των τοπικών µας προϊόντων.
Η ψηφιακή Κατάρτιση του Μητρώου Ελαιόλαδου και Οίνου.
Ουδείς γνωρίζει τον απολογισµό αυτής της 7ετίας αλλά και 3ετίας σχετικά µε αυτό που µε ρωτάτε. Ώστε να γνωρίζουµε σε ποιο σηµείο βρισκόµαστε. Κι εδώ η απουσία του Επιµελητηρίου είναι παντελής. Εµείς δεσµευόµαστε και γι’ αυτό.
Στόχος µας η υπογραφή µνηµονίων συνεργασίας µε τα Επιµελητήρια της χώρα µας και του Εξωτερικού και άµεσα µε τα Επιµελητήρια της Οµογένειας ανά τον κόσµο, τα οποία είναι τεράστιες πηγές διείσδυσης και προώθησης στο εξωτερικό.
• Πώς σκοπεύετε να διατηρήσετε ανοιχτή επικοινωνία και καλή συνεργασία µε τα µέλη του Επιµελητηρίου;
Όταν εµείς αναφερόµαστε σε ένα Επιµελητήριο εξωστρεφές εννοούµε κυρίως ως προς τα µέλη του.
Αυτή είναι η µεγάλη µας διαφορά σε σχέση µε προηγούµενες διοικήσεις .
Η εξωστρέφεια ξεκινάει από την καθηµερινή επαφή µε τα µέλη
Θέλουµε ένα Επιµελητήριο που θα είναι πρώτα από όλα συνεργάτης των µελών του, αλλά και κόµβος διασύνδεσης των κλάδων (ιδέες-στόχοι-δράσεις)
Για να συµβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει η Επιχειρησιακή Δοµή
Τι σηµαίνει αυτό;
– Πιστοποίηση ποιότητας του συνόλου των υπηρεσιών του Επιµελητηρίου
-Στόχος αδιαπραγµάτευτος από την πρώτη χρονιά της θητείας µας:
-H επικαιροποίηση του Μητρώου Μελών.
Πρέπει τα πάντα να γίνουν προσιτά στον επαγγελµατία, στον έµπορο και στον βιοτέχνη.
–Να υπάρχει διαφάνεια.
Και για να υπάρχει διαφάνεια θα πρέπει τα µέλη να µπορούν να γνωρίζουν.
Με εύκολη πρόσβαση, διάχυτη πληροφορία. Να γνωρίζουν όλοι, να προλαβαίνουν όλοι, να συµβάλλουν όλοι, να προχωρούν και να προοδεύουν όλοι.
Με γνώση και διαφάνεια θα χρησιµοποιήσουµε τα χρηµατοδοτικά εργαλεία.
Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την άµεση ενηµέρωση των µελών, καθώς και για την διάχυση της πληροφορίας σε νέα προγράµµατα και δράσεις
Αναβαθµίζουµε τις Υπηρεσίες
– Αξιοποιούµε τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις νέες τεχνολογίες για την άµεση ενηµέρωση των µελών.
-Newsletter για άµεση ενηµέρωση σε επίκαιρα και καθηµερινά ζητήµατα.
-Βήµα διαλόγου και καταγραφής καθηµερινών προβληµάτων των µελών/επιχειρηµατιών µέσω της δηµιουργίας ειδικής εφαρµογής ηλεκτρονικής αποστολής αιτηµάτων, προβληµάτων και παραπόνων.
-Γραφείο ένταξης (Τµήµα διασύνδεσης προσφοράς – ζήτησης εργασίας, Προγράµµατα ενεργητικής ένταξης π.χ. για άτοµα µε αναπηρίες, συµβουλευτική και υποστήριξη).
-Καµπάνια για την διαµόρφωση και την ενίσχυση της τοπικής καταναλωτικής συνείδησης.
– Σχεδιασµός, προώθηση και προβολή δράσεων ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης).
– Ενίσχυση των δράσεων προώθησης της νεανικής και γυναικείας επιχειρηµατικότητας.
– Προσβάσιµο Επιµελητήριο / Προσβάσιµες επιχειρήσεις για ΑΜΕΑ.
– Κατάρτιση ετήσιου προγράµµατος δράσης.
Σας παρέθεσα στοιχεία του προγράµµατός µας τα περισσότερα εκ των οποίων τίθενται σε εφαρµογή αµέσως µετά την ανάληψη των καθηκόντων µας.
• Ποιο θεωρείτε ότι είναι το µεγαλύτερο προσωπικό σας πλεονέκτηµα σε σχέση µε τους άλλους υποψηφίους;
Θεωρώ πως οι διαφορές ανάµεσα στους υποψηφίους είναι ευδιάκριτες. Η πορεία του καθενός δείχνει την ικανότητα, τη γνώση, την εµπειρία αλλά και τη διοικητική ικανότητα.
Η υποψηφιότητά µου για τη θέση του Προέδρου στο Επιµελητήριο Κορινθίας είναι µια φυσική συνέχεια της επαγγελµατικής µου πορείας, και βλέπω µε αισιοδοξία την ευκαιρία να συµβάλλω στη δυναµική ανάπτυξη της περιοχής µας, προσφέροντας την εµπειρία και το όραµά µου.
Διότι µπορούµε να αλλάξουµε τα πάντα στη διοίκηση, στην µορφή, στον ρόλο που καλείται να παίξει τα επόµενα χρόνια το Επιµελητήριο και στην παρουσία δράσης του σε όλα τα επίπεδα.
Το µεγάλο πλεονέκτηµα της δικής µου υποψηφιότητας, εκτός των άλλων, είναι πως δεν είµαι µέρος του µεγάλου προβλήµατος απαξίωσης που παρουσιάζει το Επιµελητήριο Κορινθίας τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο και ο συνδυασµός µου.
Η σηµερινή διοίκηση θεωρεί πως είναι µειονέκτηµα να είσαι καινούργιος στα Επιµελητηριακά πράγµατα. Όταν ασχολείσαι µε το Επιµελητήριο 15 ολόκληρα χρόνια και δηλώνεις περήφανος για τη µορφή που έχει πάρει, σε σηµείο που τα µέλη δεν γνωρίζουν τον ρόλο που παίζει ο θεσµός και τον απαξιώνουν, το «µειονέκτηµα» γίνεται πλεονέκτηµα.
• Ποιο µήνυµα θα θέλατε να στείλετε στους επιχειρηµατίες της Κορινθίας που θα σας εµπιστευθούν µε την ψήφο
Ζητώ ψήφο τους που σηµατοδοτεί µια νέα αρχή στο θεσµό.
Την ψήφο τους που δηλώνει εµπιστοσύνη στο πρόγραµµά µας για ένα Επιµελητήριο που πραγµατικά θα επιµελείται τα µέλη του. Που θα αποτελέσει γέφυρα για όλες τις γενιές του Κορινθιακού Επιχειρείν.
Που δεν θα αποκλείει αλλά θα συνδράµει.
Έχω τη γνώση και κυρίως τη θέληση.
Δεν αναζητώ ψήφο διαµαρτυρίας και τιµωρίας.
Ζητώ τη θετική ψήφο των επιχειρηµατιών της Κορινθίας
Όλοι µαζί µπορούµε να πάµε µπροστά!
Δημοσιεύθηκε στη ΓΝΩΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ