Άρθρο της Τζένης Σουκαρά
Παρακολούθησα μια πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του Επιμελητηρίου Παναγιώτη Λουζιώτη.
Το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλα από τις δηλώσεις του είναι πως, κατά τον πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο πρόεδρο, όποιος άλλος θελήσει να θέσει υποψηφιότητα θα πρέπει :
α) Να έχει καθίσει στα έδρανα του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου ως απλός σύμβουλος τουλάχιστον 2 θητείες και μετά να “σηκώσει το βλέμμα ψηλά” στον πρώτο όροφο.
β)Να μη έχει βλέψεις για περεταίρω πολιτική ανέλιξη στο μέλλον , μπορεί να του ζητηθεί και βεβαίωση.
Λες και όλοι οι δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων περπάτησαν αυτή την “οδό”,που υποδεικνύει ο κ. Λουζιώτης για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Και δεν “αναγνωρίζεται”(ρητορικά) το δικαίωμα υποψηφιότητας σε νέους επιχειρηματίες αν δεν μπουν “στα δικά του παπούτσια”.
Λες και στο επιχειρείν υπάρχει επετηρίδα δημοσιοϋπαλληλική.
Με λίγα λόγια, ανακυκλωμένο αίμα αναζητά ο πρόεδρος και όχι αιμοδοσία για το Επιμελητήριο Κορινθίας.
Αυτά τα νέα πρόσωπα που ανακοίνωσε και επικαλείται ο κ. Λουζιώτης στο ψηφοδέλτιό του, ως ανανέωση, εμείς ευχόμαστε να βρεθούν σε εκλόγιμες θέσεις, κόντρα σε αυτές τις παλαιοκομματικές πρακτικές που θέλουν τον πήχη χαμηλά, και τον θεσμό σε ευκολοδιάβατα δάπεδα..
Τι άλλο ακούσαμε στη συνέντευξη..
Εντυπωσιασμένοι μάθαμε πως το “δυνατό Επιμελητήριό” μας είχε αναβαθμισμένη παρουσία στην Δ.Ε.Θ. επειδή “είχε δικό του στήσιμο” αυτή τη φορά, το οποίο και θα περιφέρει από εδώ και στο εξής και στις υπόλοιπες εκθέσεις.
Η πραγματικότητα : 50 εκθέτες σε ετικέτες και απόντες οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου μας να καλωσορίσουν, να επιδείξουν, να προωθήσουν.
Καλό θα ήταν να μας αναλύσει ο κ. πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας τα αποτελέσματα της παρουσίας του όλες τις ημέρες της Εκθεσης.
Πόσοι επισκέπτες πέρασαν; Πόσοι ενδιαφέρθηκαν; Πόσες συμφωνίες ευοδώθηκαν.
“Δεν μπορώ να δεχθώ την κομματική ταυτότητα του Επιμελητηρίου” είπε ο κ. Λουζιώτης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
Εμείς έχουμε ασκήσει κριτική ακριβώς σε αυτό και κανείς δεν το αμφισβήτησε.
Η θητεία του κ. Λουζιώτη, είχε απολύτως κομματική ταυτότητα και προέλευση .
Η διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου ήταν μια ιδιότυπη Νομαρχιακή Επιτροπή, που δεν άσκησε ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ και δεν ‘έκανε ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ σε όσα κυβερνητικά στελέχη επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Κορινθίας, συμμετείχαν σε ημερίδες και συζητήσεις .
Στις ευρωεκλογές έγινε βήμα το Επιμελητήριο μας, λανσαρίσματος υποψηφίων της ΝΔ ,όπου διάλογος και προβληματισμός για την αγορά και την επιχειρηματικότητα δεν διεξήχθη ποτέ δημοσίως.
Σήμερα ο κ. Λουζιώτης αντιδρά για την κατάργηση του ηλεκτρονικού χαρτόσημου και για τα ασφαλιστικά τέλη που αφορούν τις επιχειρήσεις πίσω από άλλες υπογραφές επιμελητηρίων που πρωτοστάτησαν αυτά τα 7 χρόνια σε αγωνιστικότητα και δράσεις.
Δεν έθεσε κανένα πρόβλημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ανοίγοντας τον πολιτικό διάλογο στην Κορινθία, και την ώρα που η κραδασμοί της τοπικής αγοράς ακούγονταν εκείνος διαπίστωνε σε ημερίδες πως “πάμε καλά”!
Στο ερώτημα γιατί δεν το έκανε ποτέ , απάντησε πως ένας κινδυνεύει να γίνει γραφικός.
Αν στρέψουμε το βλέμμα όμως στα έργα και τις ημέρες άλλων προέδρων της Πελοποννήσου θα παρατηρήσουμε πως η αλληλογραφία με τα..υπουργεία υπήρξε συνεχής .Γιατί οι επαγγελματίες στα χρόνια που διανύουμε χρειάζονται φωνή, διεκδίκηση, διάλογο, βοήθεια.
Η αλήθεια είναι όμως πως δεν θα μπορούσε να αντιδράσει σε μια κυβέρνηση που έφτιαξε ολόκληρη τροπολογία για να ανατρέψει και να διοικήσει.
Αυτή είναι και η απάντηση στην “ακομμάτιστη Επιμελητηριακή διοίκηση” του κ. Λουζιώτη..
Η οποία ισχυρίζεται πως οδήγησε το Επιμελητήριο στην εξωστρέφεια επειδή συνομιλεί με όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδας και έφερε τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.
Ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης πέραν του επικοινωνιακού απόηχου.
Ωστόσο ακόμα και οι φωτογραφήσεις του κ. Σχοινά συνέβαλαν, ερήμην του, στην προώθηση ημετέρων σε σχέση με την προβολή των τοπικών προιόντων και επιχειρήσεων.
Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε πως το Επιμελητήριο Κορινθίας δεν είναι δημόσιες σχέσεις για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.
Οι ερωτήσεις μας προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου εδώ είναι συγκεκριμένες:
- Τι έκανε το Επιμελητήριο για τα τοπικά προιόντα της Κορινθίας εκτός από τις τελευταίες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας;
- Υπάρχει κατάλογος στα ξενοδοχεία της περιοχής μας με αναρτημένα τα τοπικά μας εδέσματα;
- Έχει μπει το πρωινό με τα Κορινθιακά μας προϊόντα στα ξενοδοχεία μας;
- Έχουν μπει τα τοπικά μας προϊόντα στα εστιατόρια και στις ταβέρνες μας;
- Έχουν συνδεθεί τα προιόντα μας με την ιστορία του τόπου;
Αυτό είναι Πολιτισμός και Επιχειρηματικότητα που επικαλείστε, κατά την άποψή μας.
Δεν είναι η πρότασή σας, στον Περιφερειάρχη κ. Πτωχό να κάνουμε πεζόδρομο στην διώρυγα της Κορίνθου για να την περπατήσουν οι επισκέπτες από άκρη σε άκρη.
Χωρίς περεταίρω ανάπτυξη τι;
- Ποιες είναι οι συνέργειες εκείνες που θα κρατήσουν τους περαστικούς στην Κορινθία;
- Ποιες είναι εκείνες οι πρωτοβουλίες για την επίσπευση χωροθέτησης βιομηχανικής ζώνης στο νομό μας.
Στο αναπτυξιακό αφήγημα που αναζητάται για την Κορινθία , το Επιμελητήριο είναι ο μεγάλος ΑΠΩΝ εδώ και πολλά χρόνια.
Ήλθε λοιπόν η ώρα να εξετάσουμε λίγο καλύτερα τα κριτήρια επιλογής μας.
Και να πιέσουμε τους υποψηφίους προέδρους στην σύνταξη μιας καλύτερης προοπτικής για τον τόπο μας.
Φαίνεται πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μια σπουδαία ευκαιρία για να γίνουν οι διαφορές διακριτές , τουλάχιστον σε θέμα δυνατοτήτων και προοπτικής.
Δημοσιεύθηκε στο jennysworld.gr