Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποκτά ένα νέο και σύγχρονο στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό με διπλό στόχο: τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρου Παπασταύρου και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εγκρίνεται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΧΠ) όπως και οι περιβαλλοντικοί του όροι.
Το ΠΧΠ Πελοποννήσου, που αντικαθιστά το προγενέστερο και παρωχημένο του 2003, παρέχει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος όπως και για τις χρήσεις γης, ενώ εξειδικεύει πολιτικές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών με συγκεκριμένο Πρόγραμμα Δράσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων έργων.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου δημιουργούμε ένα συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο δίνει κατευθύνσεις για το πώς θα οργανωθεί και θα αξιοποιηθεί ο χώρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μέλλον – δηλαδή πού και πώς θα αναπτυχθούν οι πόλεις, ο εξωαστικός χώρος, οι υποδομές, οι οικονομικές δραστηριότητες και κυρίως πώς θα προστατευτεί το Περιβάλλον. Αποτελεί ουσιαστικά ένα πολύτιμο “εγχειρίδιο” ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης και για τους 26 Καλλικρατικούς Δήμους της Αργολίδας, της Αρκαδίας της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Η έγκριση αυτού του σχεδιασμού έχει ως στόχο να αποκτήσει η Πελοπόννησος ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπηρετείται ταυτόχρονα έναν μεγάλος εθνικός στόχος, η τόνωση προσέλκυσης επενδύσεων, άρα και η τόνωση της αγοράς εργασίας, ενισχύοντας εν τέλει σημαντικά την κοινωνική συνοχή. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Πελοποννήσου είναι η 12η κατά σειρά που εγκρίνεται για τις 13 συνολικά Περιφέρειες της χώρας. Σύντομα, έπεται και η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου για το Νότιο Αιγαίο και ολοκληρώνεται με αυτόν τον τρόπο η αναθεώρηση του υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού στρατηγικής σημασίας για όλη την Επικράτεια σε περιφερειακό επίπεδο».