Πακέτο… Μητσοτάκη για επιτραπέζια σταφύλια : 244,7 ευρώ ανά στρέμμα , όλα τα ποσά στο Μέτρο 23
Featured

Πακέτο… Μητσοτάκη για επιτραπέζια σταφύλια : 244,7 ευρώ ανά στρέμμα , όλα τα ποσά στο Μέτρο 23

Το Agronews παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το σύνολο του φακέλου που προβλέπει αποζημιώσεις καλλιεργητών ύψους 143 εκατ. ευρώ, μέσω του Μέτρου 23 και έχουν να κάνουν με τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες του περασμένου καλοκαιριού (2024).

Η βασική δέσμη αποζημιώσεων περιλαμβάνει τελικά 13 καλλιέργειες, στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί και η ειδικότερη μέριμνα που αφορά στο Κωπαϊδικό Πεδίο, για το οποίο έχουν προβλεφθεί και πρόσθετες καλλιέργειες και μεγαλύτερα ποσά. 

 Για την πρώτη και βασική κατηγορία ενισχύσεων που αφορούν στο σύνολο της χώρας η λίστα έχει ως ακολούθως:

epidodtisi23

 

  1. (Ισχύοντα) ποσά και ποσοστά στήριξης

Το εφάπαξ ποσό στήριξης για κάθε δικαιούχο είναι το γινόμενο των εκταρίων / κυψελών που κατέχει επί ένα ενιαίο ποσό ανά εκτάριο / κυψέλη για κάθε τομέα/καλλιέργεια. Οι ενιαίες τιμές ανα εκτάριο/κυψέλη και τομέα/καλλιέργεια είναι οι ακόλουθες:

  • Τομέας μελισσοκομίας: 15 ευρώ/κυψέλη
  • Καλλιέργεια βαμβακιού: 30,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια κάστανου: 146,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αχλαδιών: 192,5 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αμυγδάλων ποικιλίας «Ferragnes»: 146,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια σύκων: 205,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια κελυφωτών φιστικιών: 146,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια ηλίανθου: 20,4 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αμπέλου οινοποιίας: 101,9 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αμπελιού επιτραπέζιο: 244,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αραβόσιτου (καρπός και ενσίρωσης): 24,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια φασολιού (βρώσιμο όσπριο): 140,8 ευρώ ανά στρέμμα (χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος των τυπικών αποδόσεων των δύο κατηγοριών φασολιών)

 

Αναλυτικά προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Είδος στήριξης: Επιχορηγήσεις

Η στήριξη θα λάβει τη μορφή εφάπαξ, κατ’ αποκοπή ποσού, η οποία θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που θα εγκριθούν έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Η ενίσχυση δεν αφορά σε δαπάνες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν από τον γεωργό, ούτε στην πλήρη αποζημίωση της ζημίας, που υπέστησαν.

Στους τομείς/καλλιέργειες που προαναφέρθηκαν και για τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν έχει χορηγηθεί καμία ενίσχυση από άλλο ενωσιακό ή εθνικό χρηματοδοτικό μέσο.

Η συνολική ενίσχυση από όλα τα χρηματοδοτικά μέσα που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος για τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή και καλλιέργεια/τομέας την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν μπορεί να ξεπερνά τις 42.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το αιτούμενο συνολικό ποσό είναι μεγαλύτερο του ποσού που έχει κατανεμηθεί στο μέτρο θα μειωθεί αναλογικά το εφάπαξ ποσό / δικαιούχο.

Δικαιούχοι:

Δικαιούχοι είναι οι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 519/135068/05.05.2023 «Καθορισμός οριζοντίων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027» (ΦΕΚ 3071Β’) Υπουργική Απόφαση, όπως αυτή ισχύει, οι οποίοι εκπληρώνουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται σε επόμενη παράγραφο.

Όροι επιλεξιμότητας:

Οι δικαιούχοι του παρόντος μέτρου θα πρέπει να:

Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό της υπ’ αριθ. 519/135068/05.05.2023 «Καθορισμός οριζοντίων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027» (ΦΕΚ 3071Β) Υπουργική Απόφαση, όπως αυτή ισχύει.

Είναι εγγεγραμμένοι, στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), είτε ως επαγγελματίες αγρότες, είτε ως κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είτε ως νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 29η Απριλίου 2025, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2022 ή του οικονομικού έτους 2023.

Έχουν υποστεί καταστροφή τουλάχιστον του 30 % του σχετικού δυναμικού/παραγωγής τους, αναφορικά με τις προαναφερόμενες καλλιέργειες/τομείς, από το σχετικό καταστροφικό αίτιο και η φυσική καταστροφή έλαβε χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Η ανά δικαιούχο ζημία μεγαλύτερη ή ίση με το 30 % του σχετικού δυναμικού /παραγωγής τους αποδεικνύεται βάσει των συγκεντρωτικών καταγραφών/βεβαιώσεων των αρμόδιων ΔΑΟ/ΔΑΟΚ, που βρίσκονται οι σχετικές καλλιέργειες/τομείς.

Έχουν υποβάλλει δήλωση στο ΟΣΔΕ έτους 2024, για το ζημιωμένο τομέα/καλλιέργεια.

Οι καλλιέργειές/μελισσοσμήνοι βρίσκονται εντός των σχετικών περιφερειών/περιφερειακών ενοτήτων, όπως περιγράφονται ανωτέρω ή εντός της οριοθετημένης περιοχής του Κωπαϊδικού πεδίου.

Ενισχυόμενοι κλάδοι

Καλλιέργεια αμπέλου οινοποιίας  | Καλλιέργεια επιτραπέζιου αμπελιού

Τα συνδυασμένα φαινόμενα καύσωνα και ξηρασίας, αλλά και καύσωνα και άκαιρων ισχυρών βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με πρώιμους παγετούς είχαν ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση της παραγωγής της καλλιέργειας αμπέλου οινοποιίας κατά το έτος 2024 αλλά και την παραγωγή των επόμενων ετών (δυναμικό). Η μείωση παραγωγής, που αναφέρεται σε σχετικές βεβαιώσεις των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ είναι σε επίπεδο μεγαλύτερο του 30% της παραγωγής. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 170.000 στρέμματα στις περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Αττικής και στις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Ημαθίας, Κορίνθου, Λάρισας, Μεσσηνίας, Νήσων Αττικής, Πέλλας, Σερρών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φλώρινας και Χίου.

 

Καλλιέργεια αμυγδάλων ποικιλίας «Ferragnes»

Παρατηρήθηκε έντονη καρπόπτωση σε ποσοστό 35-40% της παραγωγής λόγω του συνδυασμένου φαινομένου καύσωνα – ξηρασίας αλλά και καύσωνα – έντονων και άκαιρων βροχοπτώσεων κατά την ανθοφορία, που οδήγησαν σε μη σωστή γονιμοποίηση. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 7.600 εκτάρια στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σερρών, Σποράδων, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χίου. Σύμφωνα με καταγραφές των ΔΑΟΚ των προαναφερθέντων περιφερειακών ενοτήτων, το αναφερόμενο ποσοστό απώλειας παραγωγής αφορά στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλλιέργειας αμύγδαλων ποικιλίας «Ferragnes».

 

Χαλάζι στο προ-ανθικό στάδιο

Σε ότι αφορά την χαλαζόπτωση Φεβρουαρίου/Μαρτίου 2024, αυτή προξένησε ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ακτινίδιο, βερίκοκο, κυδωνιά, κ.λπ.) και σε καλλιέργειες αμπέλου, οι οποίες βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο και σε στάδιο έκπτυξης οφθαλμών, αντίστοιχα, στάδιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Σημειώνεται πως σε πολλά αγροτεμάχια έχουν εγκατασταθεί προληπτικά μέσα για την προστασία από χαλάζι και συγκεκριμένα δίχτυα χαλαζικής προστασίας. Τα μέσα αυτά προστατεύουν αποτελεσματικά την παραγωγή, όμως κατά την διάρκεια του χειμώνα και μέχρι και τον Μάρτιο ή και τις πρώτες μέρες του Απριλίου (ανάλογα με την πρωιμότητα) τα δίχτυα παραμένουν μαζεμένα για λόγους ασφαλείας καθώς σε περίπτωση χιονοπτώσεων αν τα δίχτυα είναι ανοιχτά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατάρρευσης της εγκατάστασης λόγω βάρους (έχει τύχει αρκετές φορές, και ιδίως τον Μάρτη, να καταρρέουν σαν ντόμινο λόγω βάρους). Συνοψίζοντας, εκτός του γεγονότος της σπανιότητας χαλαζόπτωσης αρχές Μαρτίου, τα δίχτυα χαλαζικής προστασίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι κλειστά (μαζεμένα) και συνεπώς η ζημιά δεν μπορούσε να προβλεφθεί ή να προληφθεί από τον παραγωγό

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ Πακέτο… Μητσοτάκη για βαμβάκι 30 ευρώ/στρμ., όλα τα ποσά στο Μέτρο 23

 

Σχετικά Άρθρα

Πληροφορίες

Δημιουργήσαμε την ομάδα του isthmosnews.gr που είναι μία ζωντανή διαρκώς ανανεωμένη παρέα στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, που ενδιαφέρονται επαρκώς και νοιάζονται που τολμούν να μοιράζονται απόψεις και να εκφράζονται δημόσια.

Email Επικοινωνίαςpress@isthmosnews.gr

Κοινότητα Viber : Kλίκ ΕΔΩ για να μπείς στην κοινότητα