Chunibyo: Τι είναι το σύνδρομο της δευτέρας Γυμνασίου που αφορά χιλιάδες εφήβους;

Chunibyo: Τι είναι το σύνδρομο της δευτέρας Γυμνασίου που αφορά χιλιάδες εφήβους;

Μια βύθιση σε φανταστικούς κόσμους .

Ίσως δεν έχετε ξανακούσει τη λέξη Chumibyo όμως έχει μπει στις ζωές πολλών εφήβων και συχνά τις επιηρεάζεται στο μέγιστο βαθμό. Το chunibyo, ή αλλιώς «το σύνδρομο της δευτέρας γυμνασίου», επηρεάζει εφήβους που βυθίζονται σε φανταστικούς κόσμους με δραματικά alter ego και ψευδαισθήσεις μεγαλομανίας. Πώς μπορεί να διακριθεί το αθώο παιχνίδι ρόλων από μια σοβαρή ψυχολογική μάχη με την πραγματικότητα;

 

Τι είναι το chunibyo;


Το «chunibyo» (κυριολεκτικά «ασθένεια της δευτέρας γυμνασίου») είναι ένας δημοφιλής ιαπωνικός όρος που περιγράφει μια χαρακτηριστική, παροδική ψυχική κατάσταση που εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία. Αν και δεν αποτελεί επίσημη ψυχιατρική διάγνωση (δεν εμφανίζεται στο ICD‑11), περιγράφει συμπεριφορές που υπερβαίνουν την κανονική εφηβική ανάπτυξη, όπως παραληρηματική αίσθηση μεγαλοπρέπειας για τον εαυτό τους, απομόνωση, καυχησιολογία και έντονες αναφορές σε μοτίβα φαντασίας από anime και manga (π.χ. «σφράγισμα» δυνάμεων με επιδέσμους, επιμονή σε υπερφυσικές αντιλήψεις, υιοθέτηση υψηλοφρόνων ψευδωνύμων). Αυτές οι συμπεριφορές συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μετά την εφηβεία.

Πώς ορίστηκε το chunibyo σε αυτή τη μελέτη;


Στη μελέτη του 2021, οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν ως «chunibyo» αν απάντησαν «Ναι» ή «Μου είπαν ότι είχα chunibyo» στην ερώτηση «Είχατε chunibyo κατά τα χρόνια του γυμνασίου/λυκείου;». Όσοι απάντησαν «Όχι» ή «Δεν είμαι σίγουρος/η και κανείς δεν μου το είπε» ταξινομήθηκαν ως μη‑chunibyo.

Βασικές διαφορές σε χαρακτηριστικά και συμπεριφορές

Το 38,9% των συμμετεχόντων (122/314) ανήκε στην ομάδα chunibyo (μέση ηλικία 31 ετών και για τις δύο ομάδες) και ήταν σημαντικά συχνότερα άνδρες (64,8% έναντι 50,0%).
Τα δύο τρίτα (67,2%) της ομάδας chunibyo ανέφεραν τουλάχιστον ένα πρόβλημα σχετιζόμενο με την εφηβεία (π.χ. δυσκολίες επικοινωνίας, επιδείνωση σχέσεων με οικογένεια/φίλους, ανεξήγητο στρες), έναντι 14,1% της ομάδας μη‑chunibyo.


Γνωστικά και φαντασιακά χαρακτηριστικά


Ακαδημαϊκή αυτοεκτίμηση: 47,5% των ατόμων με chunibyo ένιωθαν ότι τα τεστ δεν αντανακλούν τις πραγματικές τους ικανότητες, σε σύγκριση με 35,4% των μη‑chunibyo.
Δυσφορία κοσμοαντίληψης: 61,1% των ερωτηθέντων με chunibyo αισθάνονταν ότι κάτι «δεν πάει καλά με τον κόσμο», έναντι 34,9% των μη‑chunibyo.
Φανταστικοί σύντροφοι: 32,0% της ομάδας chunibyo είχαν φανταστικούς φίλους ή ρομαντικές φιγούρες, σε σύγκριση με μόλις 5,2% της ομάδας μη‑chunibyo.
Αυτοπροσδιορισμός & αντιδράσεις στον χαρακτηρισμό
Περίπου το ένα τέταρτο και των δύο ομάδων υιοθέτησαν μοναδικές προσωπικές αντωνυμίες ή τίτλους (27,9% έναντι 24,0%, μη σημαντικό στατιστικά).
Αν τους έλεγαν ότι είχαν chunibyo κατά την εφηβεία, τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονταν ως chunibyo ήταν πιο πιθανό να το αποδεχτούν (51,3% έναντι 23,4%) ή να αντιδράσουν αρνητικά (30,3% έναντι 22,4%), ενώ τα μη‑chunibyo άτομα συχνότερα απέρριπταν τον χαρακτηρισμό (56,8% έναντι 30,3%).
Συνοψίζοντας, το chunibyo σε αυτό το δείγμα χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεγαλομανή φαντασία, βύθιση σε φανταστικούς κόσμους και αίσθηση αποξένωσης—όλα σημαντικά συχνότερα σε σχέση με τους συνομηλίκους που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως chunibyo.

Chunibyo: Ποιοι είναι οι 3 υποτύποι;
Οι τύποι του συνδρόμου της 2ας γυμνασίου μπορούν να χωριστούν σε 3 κατηγορίες:

Τύπος DQN (dokyun-kei, δηλαδή ο ταραξίας)
Τύπος υποκουλτούρας
Τύπος «διαβολικό μάτι»
Ο τύπος DQN μοιάζει με αντικοινωνική φιγούρα, αν και αυτό δεν είναι στη φύση ή στον χαρακτήρα των παιδιών. Οι συμπεριφορές του/της είναι συνήθως τραχιές στον τρόπο πράξης και ομιλίας.

Ο τύπος υποκουλτούρας είναι αυτός που διακρίνεται από την προσκόλληση σε συγκεκριμένες τάσεις, ίσως λίγο γνωστές, με μόνο σκοπό να φαίνεται «κουλ», ξεχωριστός και ενδιαφέρων.

Τέλος, ο τύπος «διαβολικό μάτι» παραπέμπει σε χαρακτήρα συνδεδεμένο με μυστικιστικά‑φανταστικά στοιχεία. Πιστεύει ότι έχει ειδικές δυνάμεις και συγκεκριμένες αποστολές, σε τέτοιο βαθμό που επινοεί ένα ψευδώνυμο, ένα μυστικιστικό όνομα που τον/την χαρακτηρίζει. Το «διαβολικό μάτι» δεν σχετίζεται με το «κακό μάτι» της βασκανίας.

Κοινωνικό στίγμα: Η κρυφή αντίδραση του κόσμου στο chunibyo


Αυτό το σύνδρομο είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που η ιαπωνική κοινωνία αντιμετωπίζει με απόσταση και κρυφά, σαν να είναι κάτι ντροπιαστικό και όχι ένα πιθανό ψυχολογικό πρόβλημα που θα έπρεπε να διορθωθεί άμεσα. Υπάρχουν άνθρωποι που το παίρνουν ελαφρά, κοροϊδεύοντας το αγόρι ή το κορίτσι που έχει τέτοιες συμπεριφορές, άλλοι που αρνούνται την κατάσταση. Όπως πάντα συμβαίνει στην Ιαπωνία, ό,τι μπορεί να προκαλέσει αμηχανία στην κοινωνία ή στην ομάδα απομονώνεται και κρατιέται κρυφό, χλευάζεται και περιθωριοποιείται.
Αν και όλοι περνούν από μια φάση chunibyo στη νεότητα, οι περισσότεροι ξεπερνούν την παρόρμηση να «σφραγίσουν» φανταστικές δυνάμεις ή να υιοθετήσουν ψευδώνυμα που παραπέμπουν σε μεγαλοιδεατισμό. Το να μην αναγνωριστεί ως μόνιμη διαταραχή αλλά ως παροδικός μηχανισμός αντιμετώπισης βοηθά τις οικογένειες, τους εκπαιδευτικούς και τους συνομηλίκους να ανταποκρίνονται με κατανόηση αντί με χλευασμό.

Πηγή PMCNikkan SportsFukai Nihon

Δημοσιεύθηκε στο Chunibyo: Τι είναι το σύνδρομο της δευτέρας Γυμνασίου που αφορά χιλιάδες εφήβους; - InfoKids.gr

Σχετικά Άρθρα

Κόσμος

Κόσμος

Κόσμος (2)

Κόσμος (2)

Κόσμος (3)

Κόσμος (3)

Πληροφορίες

Δημιουργήσαμε την ομάδα του isthmosnews.gr που είναι μία ζωντανή διαρκώς ανανεωμένη παρέα στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, που ενδιαφέρονται επαρκώς και νοιάζονται που τολμούν να μοιράζονται απόψεις και να εκφράζονται δημόσια.

Email Επικοινωνίαςpress@isthmosnews.gr

Κοινότητα Viber : Kλίκ ΕΔΩ για να μπείς στην κοινότητα