Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μία χώρα με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γεωγραφία, που θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο, ή μάλλον ΤΟΜΟΥΣ για να περιγραφεί.
Σήμερα θα αρκεστούμε στα δάση της!!
Στο χάρτη του ποστ βλέπετε τους διαφορετικούς τύπους δασών της ηπειρωτικής χώρας εξαιρουμένης της Αλάσκα (και της Χαβάης): αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν "The Lower 48", οι 48 πολιτείες "κάτω" από την Αλάσκα.
Πριν την αποικιοκρατία λέγεται ότι το 50% περίπου της σημερινής χώρας καλυπτόταν από παρθένα δάση. Σήμερα το νούμερο έχει πέσει κοντά στο 30%. Πέρα από τη μείωση στην έκταση όμως, έχει μειωθεί και η πυκνότητα αυτών των δασών.
Ειδικά στα νοτιανατολικά, οι εκτάσεις με άγρια δέντρα διακόπτονται συνεχώς από καλλιέργειες. Παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι των δασικών εκτάσεων είναι στην πραγματικότητα ιδιόκτητες και τροφοδοτούν τη βιομηχανία της ξυλείας.
Παρατηρείται ένα μεγάλο κενό στις κεντρικές πολιτείες; Εκεί βρίσκονται σήμερα οι εκτενείς καλλιέργειες καλαμποκιού και άλλων σιτηρών της χώρας. Στο παρελθόν αυτές οι εκτάσεις μάλλον αποτελούσαν λιβάδια.
Στα δυτικά, όπου βρίσκονται και τα Βραχώδη Όρη, η Σιέρρα Νεβάδα και τα "Cascades" συναντάμε κυρίως κωνοφόρα. Για χάρην απλότητας τα αναφέρουμε ως έλατα αλλά στην πραγματικότητα διαφέρουν πολύ από τα είδη που είναι γνώριμα σε εμάς εδώ. Το ίδιο ισχύει λίγο πολύ για όλα τα δέντρα που αναγράφονται στο χάρτη.
Παρατηρείτε ένα ακόμη "κενό" στα δυτικά; Είναι οι περιοχές των ΗΠΑ, που συναντάμε ξηρό ή και ερημικό κλίμα. Δε βρέχει με άλλα λόγια. Για να καταλάβετε φέρτε στο νου σας εικόνες από το Grand Canyon, την Αριζόνα, τη Γιούτα, κλπ...Ξεραΐλα!!
Τέλος, στα βορειοανατολικά, εκεί με το μοβ χρωματάκι έχουμε δάση πλατύφυλλων που θέλουν κρύο και πολύ νερό για να μεγαλώσουν. Εκεί είναι και τα περίφημα σφενδάμια από τα οποία βγαίνει το σιρόπι. Κυρίως στην πλευρά του Καναδά βέβαια.