Η επενδυτική εταιρεία Starboard Value και άλλοι μεγαλομέτοχοι της Pfizer στράφηκαν κατά του διευθύνοντος συμβούλου, Άλμπερτ Μπουρλά.
Η επενδυτική εταιρεία Starboard Value ζητά θεμελιώδεις στρατηγικές αλλαγές από τη Pfizer
Ακόμα, ο Τζεφ Σμιθ, που είναι επικεφαλής επενδύσεων της Starboard Value, ανέφερε: «Μετράμε την επιτυχία στην παραγωγή φαρμάκων και όλοι μας μετριόμαστε με βάση το ιστορικό μας. Το ιστορικό εδώ δεν είναι σπουδαίο».
Επισημαίνεται ότι οι επενδυτές της Starboard Value, η οποία κατέχει πλέον μερίδιο 0,6% στην Pfizer, συναντήθηκαν πρόσφατα με τον – ελληνικής καταγωγής – Άλμπερτ Μπούρλα και ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.
και επικρίνει τη διοίκησή της για ανεπαρκείς αποδόσεις παρά τα σημαντικά έσοδα από τα προϊόντα καταπολέμησης της νόσου COVID-19.
Συγκεκριμένα, η Starboard Value ασκεί έντονη κριτική στη φαρμακευτική εταιρεία της Pfizer και ζητά ριζικά μέτρα για την αύξηση της αξίας των μετόχων. Ο Τζεφ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Starboard Value, κατήγγειλε ότι η Pfizer, υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου, Άλμπερτ Μπουρλά, δεν κατάφερε να μετατρέψει τα επιπλέον 40 δισ. δολάρια κατά την πανδημία του κορονοϊού σε καλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους.
Μάλιστα, σε συνέδριο επενδυτών στη Νέα Υόρκη, ο Τζεφ Σμιθ δήλωσε ότι η απόδοση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη και των εξαγορών αξίας 70 δισ. δολαρίων «δεν ήταν επαρκής». Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι η διοίκηση ήταν υπεύθυνη για την «καταστροφή τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αξία για τους μετόχους».
Παρά τον διπλασιασμό των πωλήσεων και τον τριπλασιασμό έως τετραπλασιασμό των ταμειακών ροών από το 2019, η τιμή της μετοχής ήταν χαμηλότερη από εκεί που ήταν τότε. «Πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία όπως η Pfizer να παράγει όλα αυτά τα πρόσθετα έσοδα και παρόλα αυτά η τιμή της μετοχής να είναι χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 2019;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Τζεφ Σμιθ.
Τι γράφει το Reuters για την Pfizer και τον Άλμπερτ Μπουρλά
Πέρα από την απώλεια εσόδων, η Pfizer είχε επίσης να αντιμετωπίσει, κατά τα τελευταία τρίμηνα, και τα απογοητευτικά στοιχεία από ένα πειραματικό φάρμακο για την παχυσαρκία, καθώς και ό,τι αφορούσε στο αδύναμο λανσάρισμα του εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και στην απόσυρση της θεραπείας για τη δρεπανοκυτταρική νόσο Oxbryta λόγω θανάτων στις κλινικές δοκιμές.
Δημοσιεύθηκε στο ieidiseis.gr