Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες γέφυρες έχει ο Αμαζόνιος, αυτή η ΠΟΤΑΜΑΡΑ στη Νότια Αμερική; Θα σου πω εγώ: ΚΑΜΙΑ!!!
Ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια στον κόσμο (με 6.500 χλμ μήκος) και δεν υπάρχει ούτε μία γέφυρα που να τον διασχίζει *πλήρως*! Μπορείς να περάσεις από τη μία όχθη στην άλλη μόνο με βαρκούλες και φέρι μπόουτ – ή κολυμπώντας υποθέτω αν το λέει η ψυχούλα σου!
Υπάρχει βέβαια μια μεγάλη γέφυρα στον ποταμό Ρίο Νέγκρο (τον μεγαλύτερο παραπόταμο του Αμαζονίου) λίγο πριν αυτός “συναντηθεί” με την κύρια ροή του Αμαζονίου. Ακόμα και αυτή η γέφυρα όμως φτιάχτηκε μόλις το 2011!!
Ο βασικός λόγος που δεν υπάρχουν γέφυρες στον Αμαζόνιο, παρά μόνο σε μερικούς από τους παραποτάμους του, είναι μάλλον απλός: ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ!
Ο Αμαζόνιος στο μεγαλύτερο μέρος της ροής του έχει γύρω του πυκνό τροπικό δάσος. Σε αυτό υπάρχουν μόνο ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ κατοικημένες περιοχές και δρόμοι. Οπότε όταν χρειάζεται να περάσουν άνθρωποι ή εμπορεύματα στην απέναντι μεριά, έχουν μάθει και βολεύονται με τα πλεούμενα!
Ένας άλλος λόγος είναι ότι το έδαφος γύρω από πολλά τμήματα του ποταμού πλημμυρίζει την περίοδο των βροχών και σχηματίζει έλη, οπότε θα ήταν κάπως δύσκολο (και σίγουρα ακριβό) να φτιαχτεί μια μεγάλη και ασφαλής γέφυρα...
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ
Βρίσκεται στη Νότια Αμερική και ξεκινάει από τις Άνδεις (στο Περού ) και καταλήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό (στη Βραζιλία ).
Θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός μετά τον Νείλο (που βρίσκεται στην Αφρική) – αλλά δεν είναι και σίγουρο αυτό! Είναι τόσο κοντινά τα μήκη τους, που οι “ειδικοί” διαφωνούν ακόμα..
Είναι όμως Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΟΓΚΟ ΝΕΡΟΥ – στανταράκι αυτό! Μεταφέρει στον Ατλαντικό Ωκεανό 219.000 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο!
Υπολογίζεται ότι το 1/5 του συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται από τον Αμαζόνιο!
Το Τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη (έκταση 5.500.000 χλμ2). Έχει απίστευτη ποικιλία ειδών βλάστησης και ζώων, αλλά ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ σε τεράστιο βαθμό από την ανθρώπινη δραστηριότητα (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία κλπ)..
Δημιουργήσαμε την ομάδα του isthmosnews.gr που είναι μία ζωντανή διαρκώς ανανεωμένη παρέα στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, που ενδιαφέρονται επαρκώς και νοιάζονται που τολμούν να μοιράζονται απόψεις και να εκφράζονται δημόσια.