Εσύ έχεις διασχίσει ποτέ τη διώρυγα της Κορίνθου;

Εσύ έχεις διασχίσει ποτέ τη διώρυγα της Κορίνθου;

Η Διώρυγα της Κορίνθου χωρίζει την Πελοπόννησο από την Υπόλοιπη Ελλάδα από το 1893. Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό θαύμα που ολοκληρώθηκε σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα.
 
 Ύστερα από αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία που έζησα, σου ετοιμάσα μερικές πληροφορίες για τη Διώρυγα της Κορίνθου, που σίγουρα πρέπει να γνωρίζεις.
 Πριν τη διάνοιξη της, η περιοχή ήταν στεριά. Μέχρι το 1893 το κομμάτι αυτό ένωνε την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Οι ντόπιοι το ονόμαζαν ως Ισθμος της Κορίνθου λόγω της στενότητας που είχε.
 
Στην Αρχαιότητα, η σύνδεση μεταξύ Σαρωνικού Κόλπου και Κορινθιακού (Λέχαιου) διεξαγόταν μέσω της Διολκού. Η Δίολκος ήταν ένας πλακόστρωτος δρόμος, που είναι χτισμένος παράλληλα με τη διώρυγα της Κορίνθου. Χτίστηκε την περίοδο της τυραννίας του Περιάνδρου (7ος και 6ος πΧ) με σκοπό τη μετακίνηση των πλοίων από το Σαρωνικό Κόλπο στον Κορινθιακό. Ο Περίανδρος μάλιστα είχε σκεφτεί και το άνοιγμα διώρυγας στην περιοχή, ωστόσο αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Παρόλα αυτά, η Δίολκος αποτέλεσε μια ρηξικέλευθη κατασκευή καθώς τα πλοία σέρνονταν επάνω σε δύο αυλακώσεις από δούλους. Στην ουσία πρόκειται για το πρότυπο του σημερινού σιδηροδρόμου.
 
Όμως μια μέρα το 1881, η κυβερνητική πολιτικη του Χαρίλαου Τρικούπη σχεδίασε μερικά έργα τα οποία θα βελτίωναν τις υποδομές και τις μεταφορές στη χώρα. Σιδηρόδρομοι, γέφυρα, λιμάνια κατασκευαστηκαν σε αυτή την περίοδο όμως η μεγαλύτερη κατασκευή ήταν αυτή της Διάνοιξης της Διωρυγας της Κορίνθου μετά από αιώνες κατασκευής και προσπαθειών. Αυτό που ενέπνευσε τον Έλληνα Πολιτικό ήταν η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ το 1869 στην Αίγυπτο.
 
Το δύσκολο αυτό έργο ολοκληρώθηκε σε μόλις 12 χρόνια και έκανε περιττό τον περίπλου της Πελοποννήσου. Μέσω της Διώρυγας η Αθήνα και ο Πειραιάς συνδέθηκαν με τη Δυτική Ευρώπη και έγινε εύκολη η διεξαγωγή εμπορίου.
 Στην ουσία μέσω της διώρυγας της Κορίνθου συνδέθηκε το Ιόνιο Πέλαγος με το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ από τότε άλλαξε η ιστορία της ναυσιπλοΐας στην Ελλάδα.
 
 Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Πελοποννήσου.
Αν ποτέ ταξιδέψεις στην Πελοπόννησο αξίζει μια παράκαμψη στην περιοχή του Ισθμού για φωτογραφίες.
 
 
Δημοσιεύθηκε στο  Peloponnese Gr

Σχετικά Άρθρα

Πληροφορίες

Δημιουργήσαμε την ομάδα του isthmosnews.gr που είναι μία ζωντανή διαρκώς ανανεωμένη παρέα στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, που ενδιαφέρονται επαρκώς και νοιάζονται που τολμούν να μοιράζονται απόψεις και να εκφράζονται δημόσια.

Email Επικοινωνίαςpress@isthmosnews.gr

Κοινότητα Viber : Kλίκ ΕΔΩ για να μπείς στην κοινότητα