Δημήτρης Πτωχός - Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας / Christos Staikouras σήμερα είχαμε μεγάλη ατζέντα: αρδευτικά, οδικά και αντιπλημμυρικά έργα. Ας τα αναλύσουμε ένα ένα:

Έχουμε πρόοδο στην υλοποίηση σημαντικών αρδευτικών έργων, τα οποία αναμένεται να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα έργα κατασκευής των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος, όπως και των δικτύων της Λίμνης Τάκας, τα οποία πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν.
Η πρόοδος των απαλλοτριώσεων του πρώτου είναι ικανοποιητική, οι επικαιροποιημένες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχουν διασφαλιστεί και οι αυξημένοι πόροι για την υλοποίησή τους.
Επίσης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την έναρξη των έργων του φράγματος Κελεφίνας και του έργου μεταφοράς νερού από την Διώρυγα Αναβάλου προς το Δήμο Ερμιονίδας, όπως και η εξέλιξη των υπόλοιπων αρδευτικών έργων της ΠΕ Αργολίδας.
Τέλος, συζητήθηκε η πιθανότητα ένταξης του έργου «Αρδευτικό Δίκτυο Τρινάσου» στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου, προκειμένου να μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Σημειώνεται ότι για το φράγμα του Ασωπού έχει αρχίσει η μελέτη των δικτύων άρδευσης.

Η επιτακτική ανάγκη για την επέκταση της Εθνικής Οδού στο τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, ετέθη από τον Περιφερειάρχη και αποτέλεσε βασικό θέμα για το οποίο το ενδιαφέρον ήταν πολύ έντονο και από την πλευρά του Υπουργείου.
Επιπλέον, συζητήθηκαν η πρόοδος των μελετών για τη βελτίωση της Εθνικής Οδού Σπάρτης-Γυθείου, όπως και των αντίστοιχων για τις παρακάμψεις Σκάλας και Βλαχιώτη. Επίσης, αντικείμενο της συζήτησης μας ήταν η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων μετά την ολοκλήρωση των μελετών.
Ακόμα, αναλύσαμε τα σχέδια για την κατασκευή υποδομών που θα εξυπηρετούν το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης, καθώς και η αναβάθμιση της πρόσβασης στην περιοχή Ισθμός-Κόρινθος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μελέτη του τμήματος Κόρινθος-Σοφικό-Αρχαία Επίδαυρος, ένα έργο που αναμένεται να ενισχύσει τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας αποτέλεσε, επίσης, βασικό θέμα της συνάντησης, με αφορμή την ολοκλήρωση του γενικού σχεδίου εκτάκτων αναγκών για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οι ανάγκες για νέα έργα υποδομής και προστασίας, όπως και οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις και οι απαιτούμενοι πόροι είναι εξαιρετικά μεγάλες. Οι ενέργειες που απαιτούνται πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και να συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό του Υπουργείου.