Στη Δανία έφτιαξαν την πρώτη «πόλη των 5 λεπτών». Το άλλοτε βιομηχανικό λιμάνι της Κοπεγχάγης έχει ανασχεδιαστεί έτσι ώστε τα πάντα (από σχολεία και παιδικές χαρές μέχρι επιχειρήσεις και χώρους αναψυχής) να είναι προσβάσιμα για τους κατοίκους του μέσα σε μόλις 5 λεπτά.
Η δημοσιογράφος και αρχιτέκτονας, Σάλμπα Σάρντα, θυμάται σε άρθρο της στο BBC μια κρουαζιέρα που έκανε το καλοκαίρι του 2023 στην πρωτεύουσα της Δανίας. Ο ξεναγός της μίλησε με ενθουσιασμό για την άλλοτε βιομηχανική γειτονιά του Nordhavn και της είπε πως μια μέρα θα γίνει… η πιο κουλ νέα πόλη της Ευρώπης. «Από το πλοίο, δεν μπορούσα να δω πολλά πέρα από μερικά κτίρια κατοικιών και πολλά γιγαντιαία μηχανήματα κατασκευών, αλλά, ως αρχιτέκτονας, με ενδιέφερε να μάθω περισσότερα. Ετσι, 12 μήνες αργότερα, επέστρεψα στην Κοπεγχάγη και κατευθύνθηκα ξανά στο Nordhavn, μόλις 15 λεπτά με το μετρό από τον κεντρικό σταθμό της πόλης», γράφει χαρακτηριστικά.
Το Nordhavn έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη ζωή των κατοίκων του πιο εύκολη.
«Αν και μοιάζει με οποιαδήποτε σύγχρονη συνοικία, είναι η πρώτη πόλη πέντε λεπτών στον κόσμο. Οταν το έργο ολοκληρωθεί, όλα όσα χρειάζεται κάποιος θα βρίσκονται σε απόσταση 400 μέτρων με τα πόδια», λέει η ξεναγός, Μπέντε Χοφμαν.
Η Ελληνική… έκδοση
Κάτι παρόμοιο, ίσως, να το δούμε και στην χώρα μας. Η αστική ανάπλαση που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην πρώην έκταση του αεροδρομίου στο Ελληνικό, φιλοδοξεί να δημιουργήσει την πρώτη έξυπνη, πράσινη «πόλη των 15 λεπτών» στην Ελλάδα.Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου σε αφιέρωμα της εκπομπής «New Brave Greece» στον ANT1, η νέα πόλη που δημιουργείται από τα θεμέλιά της έχει ως στόχο οι κάτοικοί της να ικανοποιούν τις βασικές καθημερινές λειτουργίες (π.χ. εργασία, ψώνια, εκπαίδευση υγεία) εντός 15 λεπτών με τα πόδια, με ποδήλατο ή συγκοινωνίες. Την τάση αυτή την έχουμε δει να αναπτύσσεται ήδη σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ και η Σιγκαπούρη. Πέρα από την Κοπεγχάγη.
Αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης της πρώτης πράσινης και έξυπνης πόλης όπου θα κατοικούν περισσότεροι από 25.000 κάτοικοι, με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως επισημάνθηκε από τον Δημήτρη Καραστογιάννη, Chief Corporate Affairs & Business Development Officer της Lamda Development είναι με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση τους μέσω συλλογής δεδομένων από αισθητήρες να διαχειρίζονται οι υποδομές και τα δίκτυα της πόλης.
Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, θα υπάρχουν δυνατότητες άμεσης ανίχνευσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανάλυση της ποιότητας του αέρα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ.
Δημοσιεύθηκε στο www.itspossible.gr