Με μήκος 4.200 χιλιόμετρα είναι το τρίτο ποτάμι της Αφρικής σε μήκος (μετά από Νείλο και Κονγκό).
Το όνομα Νίγηρας ίσως προέρχεται από τον ποταμό “Νίγρη” που αναφέρει ο Πλίνιος, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι αναφερόταν όντως στον Νίγηρα με αυτό το όνομα. Οι διαφορετικές γλώσσες των γύρω περιοχών έχουν πάντως πολλά ονόματα για τον Νίγηρα, όπως Ίσα (το ποτάμι), Κουάρα, Όγια (από τη θεά των Γιορούμπα) και Τζολίμπα (μεγάλο ποτάμι)!
O Νίγηρας πηγάζει στα υψίπεδα της Γουινέας, περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Αφρικής στον Ατλαντικό Ωκεανό και σε υψόμετρο 850 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
Κοντά στην πόλη Μοπτί του Μάλι, ο Νίγηρας σχηματίζει το λεγόμενο “εσωτερικό δέλτα του Νίγηρα” ή “Μασίνα”, μια γόνιμη περιοχή ακριβώς νότια της Ερήμου Σαχάρα, όπου στηρίζεται στις ετήσιες πλημμύρες του Νίγηρα για να διατηρήσει τη ζωή του πράσινου στο Δέλτα.
Οι γεωλόγοι προσπαθούν να κατανοήσουν το ασυνήθιστο σχήμα “μπούμερανγκ” του Νίγηρα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μιας και το ποτάμι έχει τις πηγές του κοντά στον ωκεανό, αλλά ρέει προς εσωτερικά, χερσαία εδάφη και στην αρχαία πόλη του Τιμπουκτού κάνει μία κλειστή στροφή προς τον Κόλπο της Γουινέας. Αυτό το σχήμα εικάζεται ότι προήλθε από την ένωση δύο αρχαίων ποταμών, ότι δηλαδή ο Νίγηρας ήταν δύο ποτάμια, τα οποία συναντήθηκαν λόγω διάβρωσης των εδαφών που τα χώριζαν!
Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Νίγηρα λέγεται Μπενουέ, που προέρχεται από τη γλώσσα Μπάττα και σημαίνει “Μητέρα των Νερών”!
Πηγή φωτό: wanderlust
Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ