Η Πούντσακ Τζάγια ,η υψηλότερη κορυφή του κράτους της Ινδονησίας, η υψηλότερη κορυφή ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ και όλης της νοτιοανατολικής Ασίας!
Η Πούντσακ Τζάγια έχεις ύψος τα 4.884 μέτρα και είναι κορυφή του όρους Κάρστενς στην οροσειρά Σουντίρμαντου! Βρίσκεται στο δυτικό μισό του νησιού της Νέας Γουινέας (εκεί που σας δείχνω στο χάρτη), το οποίο ανήκει διοικητικά στην Ινδονησία!
Παρεμπιπτόντως, το ανατολικό μισό του νησιού Νέα Γουινέα, είναι το νησιώτικό κράτος που λέγεται "Παπούα Νέα Γουινέα" (με κόκκινο στο χάρτη)!
H Νέα Γουινέα (όλη μαζί - και το κομμάτι που ανήκει στην Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα), αποτελεί το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΝΗΣΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ (μετά τη Γροιλανδία)!!!
Υπάρχουν προφανώς και άλλα κομμάτια ξηράς πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη μας που βρέχονται γύρω - γύρω από θάλασσα που είναι μεγαλύτερα, αλλά λόγω της τεράστιας έκτασης τους δε θεωρούνται νησιά (όπως η Αυστραλία π.χ)!
Η Ινδονησία είναι κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας και Ωκεανίας, ανάμεσα στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και απαρτίζεται από περισσότερα από 17.500 νησιά!
Πρόκειται για το τέταρτο πιο πολυπληθές κράτος του κόσμου, με πάνω από 273 εκατομμύρια άτομα! Ο μισός πληθυσμός της, όμως, είναι στριμωγμένος σε ένα και μόνο νησί, την Ιάβα, που είναι σε έκταση λίγο μικρότερη από την Ελλάδα! Αυτό καθιστά την Ιάβα το πολυπληθέστερο νησί του κόσμου και μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη!
Για να τελειώνουμε με αυτό το μπέρδεμα μια και καλή : ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΓΟΥΙΝΕΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ!
Τρεις στη δυτική Αφρική : η σκέτη Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου και η Ισημερινή Γουινέα ΚΑΙ μια στην Ωκεανία, εκεί πάνω από την Αυστραλία, δηλαδή η Παπούα Νέα Γουινέα για την οποία μιλήσαμε και σήμερα!
"Γουινέα" ονομαζόταν γενικά το ευρύτερο κομμάτι της δυτικής υποσαχάριας Αφρικής. Όταν έσκασαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, πήρε ο καθένας το δικό του κομμάτι Γουινέας.
Όταν έφυγαν, η Γαλλική Γουινέα έγινε η σημερινή Γουινέα (η σκέτη), η Ισπανική Γουινέα έγινε "Ισημερινή Γουινέα" κι η Πορτογαλική έγινε "Γουινέα-Μπισάου"
Η Παπούα Νεα Γουινέα της Ωκεανίας ονομάστηκε "Γουινέα" από αποικιοκράτες που είχαν παλιότερα πάει στην Αφρικανική Γουινέα, διότι οι άνθρωποι που συνάντησαν εκεί τους θύμισαν Αφρικανικούς λαούς.
Ετυμολογικά, η προέλευση της λέξης "Γουινέα" είναι ασαφής
Δημιουργήσαμε την ομάδα του isthmosnews.gr που είναι μία ζωντανή διαρκώς ανανεωμένη παρέα στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, που ενδιαφέρονται επαρκώς και νοιάζονται που τολμούν να μοιράζονται απόψεις και να εκφράζονται δημόσια.