Αυτός ο τεράστιος λάκκος σε σχήμα τσούχτρας που βλέπετε στην εικόνα είναι ο κρατήρας Bataiga και βρίσκεται στη Σιβηρία!
Πρόκειται για μια θερμοκαρστική κοιλότητα που μάλιστα είναι η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο! Τι είναι τώρα αυτό θα μου πείτε και με το δίκιο σας. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται!
Ο ιδιαίτερος αυτός κρατήρας δε σχηματίστηκε από την πτώση κάποιου μετεωρίτη! Σε εκείνο το σημείο που λέτε υπάρχει αυτό που λέμε "permafrost": έτσι ονομάζονται τα μονίμως παγωμένα στρώματα γης. Αποτελούνται από χώμα, χαλίκι και άμμο, που συνήθως συνδέονται μεταξύ τους με πάγο. Permafrost μπορεί να βρεθεί στη στεριά αλλά και κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών. Βρίσκεται σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες σπάνια είναι άνω του μηδενός.
Σε εκείνο το μέρος λοιπόν στη Σιβηρία υπήρχαν κάποτε πάρα πολλά δέντρα! Τη δεκαετία του 1960 όμως παίχτηκε μια αδιανόητη αποξήλωση στην περιοχή και έτσι χωρίς τη σκιά των δέντρων, αυτός ο παγετώνας μέσα στη γη (το permafrost δηλαδή) άρχισε σταδιακά να λιώνει, παρασέρνοντας τα χαλίκια και τα διάφορα ιζήματα ΓΔΕΡΝΟΝΤΑΣ και διαβρώνοντας ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ!
Καθώς ο πάγος που υπήρχε ανάμεσα στο χώμα κάτω από τη γη άρχισε να λιώνει, αυτό προκάλεσε την πτώση του πάνω στρώματος του εδάφους, δημιουργώντας αυτόν τον τεράστιο κρατήρα!
Στο μεταξύ, με την ταχεία επέκταση αυτού του κρατήρα, έχουν αποκαλυφθεί απολιθώματα από αρχαία δάση και εξαφανισμένα είδη ζώων όπως μαμούθ! Καθώς λοιπόν έχουν έρθει στην επιφάνεια υλικά εκατοντάδων χιλιάδων ετών, οι επιστήμονες μπορούν να δουν πως έχει αλλάξει το κλίμα της Σιβηρίας τα τελευταία 200.000 χρόνια!
Οι επιστήμονες μάλιστα σχεδιάζουν να συλλέξουν ιζήματα του κρατήρα για να αναλύσουν πώς άλλαξε το τοπίο από τις κλιματικές αλλαγές που προκλήθηκαν από την Εποχή των Παγετώνων. Αυτό θα εξυπηρετήσει στο να έχουμε δεδομένα για τα σημερινά μας ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή!
Πολύ ταιριαστό λοιπόν το παρατσούκλι "πύλη της κολάσεως" για αυτόν τον κρατήρα, μιας και η δημιουργία του είναι κυριολεκτικά αποτέλεσμα της μετατροπής του πλανήτη μας σε "κόλαση" (όσον αφορά στις θερμοκρασίες τουλάχιστον) εξαιτίας του τρόπου που τον κακομεταχειριζόμαστε!


Εικόνες από newatlas Adobe Stock