Ανάλυση δήλωσης Γιάννη Τσάκωνα: «Δούρειοι Ίπποι και σκελετοί σε φανταστικά άρματα» ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Όποιος κάνει τον Δούρειο ίππο σε αυτοδιοικητικά φαντάσματα, αυτό που έχει να περιμένει είναι να γίνει σκελετός μέσα στο ίδιο του το άρμα».
Η φράση, εμπνευσμένη από τη μυθολογία και φορτισμένη με πολιτική σημειολογία, προκάλεσε ερωτήματα αλλά και σχολιασμούς στον αυτοδιοικητικό και πολιτικό κόσμο της Κορινθίας. Τι εννοεί όμως ο Αντιδήμαρχος με αυτή την «ποιητική» αλλά ταυτόχρονα κοφτερή διατύπωση;
🔎 Πολιτική ερμηνεία του «Δούρειου Ίππου»
Ο «Δούρειος Ίππος» είναι ένα ιστορικό σύμβολο εξαπάτησης εκ των έσω. Στο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, υποδηλώνει ενδεχομένως άτομα ή παρατάξεις που παρουσιάζονται ως συνεργατικοί ή ουδέτεροι, αλλά δρουν παρασκηνιακά για λογαριασμό άλλων – πιθανόν, παλιών ή ανενεργών πολιτικών σχημάτων.
👻 «Αυτοδιοικητικά φαντάσματα»
Ο όρος «αυτοδιοικητικά φαντάσματα» παραπέμπει σε πολιτικά πρόσωπα ή σχήματα του παρελθόντος, τα οποία ενώ έχουν απομακρυνθεί από την ενεργό δράση, επιχειρούν να διατηρήσουν ή να επανακτήσουν επιρροή μέσα από υπόγειες διεργασίες ή υποστηρικτές-φερέφωνα.
☠️ Το τίμημα: «σκελετός στο ίδιο του το άρμα»
Η κατάληξη της δήλωσης είναι ιδιαίτερα αιχμηρή: όσοι «παίξουν» αυτό το παιχνίδι, κινδυνεύουν – σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα – να «αφανιστούν» πολιτικά, παγιδευμένοι στην ίδια την στρατηγική που πίστεψαν ότι θα τους ωφελήσει.
💬 Πίσω από τις λέξεις: Ένα μήνυμα προς... ποιους;
Η δήλωση φαίνεται να απευθύνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα εντός ή πέριξ του δημοτικού συμβουλίου, ίσως και σε πρώην αντιδημάρχους ή παρατάξεις που, όπως υπονοεί ο Αντιδήμαρχος, δρουν παρασκηνιακά με σκοπό την αποσταθεροποίηση της σημερινής διοίκησης.
Δεν αποκλείεται επίσης να αποτελεί προειδοποίηση προς εν ενεργεία συνεργάτες, οι οποίοι – κατά τον Αντιδήμαρχο – ενδέχεται να έχουν διπλή πολιτική ατζέντα.
🧭 Το Συμπέρασμα της "Συντακτικής Ομάδας του IsthmosNews"
Με λέξεις βαριές αλλά και μεστό πολιτικό περιεχόμενο, ο Γιάννης Τσάκωνας έστειλε ένα καθαρό μήνυμα προς πολλαπλές κατευθύνσεις. Αντικείμενο είναι η πολιτική συνέπεια, η αξιοπιστία και – ενδεχομένως – η ανάγκη διαφάνειας και καθαρών ρόλων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το ερώτημα που μένει είναι: Ποιοι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον "Δούρειο Ίππο" και ποιοι θα κάνουν πως δεν άκουσαν τίποτα;
Δ. Τ.