"Συσχέτιση σωματικού βάρους & βασικός μεταβολικός ρυθμός"
"Έχει κολλήσει ο μεταβολισμός μου.. νιώθω ότι δεν_κάνω_καύσεις.. κάνω δίαιτα αλλά δεν χάνω βάρος.. δεν χάνω βάρος γιατί #φταίει ο θυρεοειδής μου.. παρόλο που γυμνάζομαι δεν χάνω". Σκέψεις που μας κυριεύουν στην καθημερινότητα μας και μας αποθαρρύνουν στην προσπάθεια να χάσουμε το περιττό βάρος! Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Κατά πόσο ευθύνεται ο μεταβολισμός μας ή όχι για τα περιττά κιλά;
Ο μεταβολισμός μας είναι μια φυσική_διαδικασία την οποία και εκτελούμε για να διατηρηθούμε στη ζωή. Ο οργανισμός μας όμως έχει την ικανότητα να προσαρμόζει το μεταβολισμό (δηλαδή το πώς καίμε θερμίδες) έτσι ώστε να ισορροπεί τις ανάγκες του. Για αυτό, όταν για παράδειγμα ακολουθούμε εξαντλητικές δίαιτες ή γενικότερα δεν τρεφόμαστε σωστά , το σώμα μας επιβραδύνει τις καύσεις του για να εξοικονομήσει θερμίδες. Γενικά, για να χάνουμε βάρος θα πρέπει να δημιουργούμε έλλειμμα θερμίδων, δηλαδή να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες ή/και να αυξάνουμε τις θερμίδες που καίμε (με την άσκηση), από τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Γνωρίζοντας λοιπόν τις θερμίδες που το σώμα μας πραγματικά μπορεί να παράγει για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες (πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται μόνο μέσω συγκεκριμένων μηχανημάτων μέτρησης του βασικού μεταβολικού ρυθμού), μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια την πρόσληψη θερμίδων που απαιτούνται για να χάσουμε βάρος και κυρίως λίπος..
Η μέτρηση και μόνο του βάρους, αν και είναι σημαντικός δείκτης που θα πρέπει να διατηρείται σε ένα υγιές εύρος, δεν αποτελεί απαραίτητα και ένδειξη προόδου για τα άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή προσπαθούν να χάσουν κάποια περιττά κιλά καθώς μόνο η ανάλυση σύστασης σώματος είναι ικανή να μας δώσει την πραγματική εικόνα, παρέχοντας ουσιαστική πληροφόρηση για το τι μεταβολές πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του οργανισμού μας.
Σε κάθε διαδικασία απώλειας βάρους, το μεγαλύτερο μέρος των απολεσθέντων κιλών θα πρέπει να είναι λίπος.
Kostas Syrianos
Κλινικός Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, BSc,
Γεωπόνος Επ.Τροφ Bsc