Πάμε να σου γνωρίσουμε την Παναγιά του Βράχου στη Νεμέα

Πάμε να σου γνωρίσουμε την Παναγιά του Βράχου στη Νεμέα

Γνώριζες ότι 1 ώρα και 30 λεπτά από την Αθήνα θα βρεις αυτό το μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχο;
Και αφού είναι Πάσχα, πάμε να σου γνωρίσουμε την Παναγιά του Βράχου, ένα ιδιαίτερο μοναστήρι που βρίσκεται πάνω από την εύφορη πεδιάδα της Νεμέας. Η πρόσβαση σε αυτό είναι αρκετά εύκολη, καθώς απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη Νεμέα και μπορείς άνετα να φτάσεις με το αυτοκίνητο σου.
 
 Η Μονή εμφανίζεται στην τοποθεσία κατά τον 16ο αιώνα, όπου και χτίστηκε στις απόκρημνες πλαγιές, κάτω από το κάστρο Πολυφέγγους. Το 1631, κατά τη διάρκεια της Α' Οθωμανικής κυριαρχίας στην Πελοπόννησο, ορίστηκε επισήμως ως Μονή. Η Παναγιά του Βράχου συνέβαλλε ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εντός της Μονής υπήρχε πηγή, άγιασμα που ξεδιψούσε τόσο τους πατέρες όσο και τους αγωνιστές.
Σήμερα η Μονή διατηρείται σε καλή κατάσταση. Για να φτάσεις σε αυτό θα χρειαστεί να ανέβεις μερικά σκαλιά τα οποία οδηγούν σε μια στενή αυλή, που βρίσκεται δίπλα στο βράχο. Ανεβαίνοντας την κλιμακωτή σκάλα εκεί θα συναντήσεις το καθολικό, τα κελιά και ένα διώροφο κτίσμα. Εκεί δεσπόζει και ο ναός της Παναγιάς με εξέχουσες αγιογραφίες στο εσωτερικό.
 
 Σε ό,τι αφορά την Ιερή εικόνα της Παναγιάς, αυτή φυλάσσεται στο μετόχι του Αγίου Αθανασίου. Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί αρκετές μαρτυρίες θαυματουργικών επεμβάσεων. Η πιο γνωστή είναι ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η εικόνα λεηλατήθηκε. Τότε άρχισε να βγάζει αίμα και δάκρυα.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κάστρο στο οποίο είναι χτισμένο, στις πλαγιές του, η Μονή. Το κάστρο του Πολυφέγγους (Άγιος Γεώργιος ή Poliphant) αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά της Κορινθίας. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους και ήλεγχε την "Κοντοπόρεια οδό", δηλαδή το στενό πέρασμα από την Κόρινθο στο Άργος.
 
Αν και το κάστρο πέρασε σε Βυζαντινά, Οθωμανικά και Ενετικά χέρια ερημώθηκε, χωρίς να γνωρίσει την ανάπτυξη των γειτονικών κάστρων (Ακροκόρινθος, Λάρισα, Παλαμήδι και Ακροναυπλία).
Ο περιηγητής Pouqueville κάνει λόγο για έναν απότομο βράχο με 36 εκκλησίες ή ασκηταριά. Σήμερα σώζονται κάποιες οχυρώσεις και ερείπια ενός πύργου και κατοικιών.
 
Φωτογραφία: @tom_tsou
Κείμενο: #Peloponnese_gr

Σχετικά Άρθρα

Πληροφορίες

Δημιουργήσαμε την ομάδα του isthmosnews.gr που είναι μία ζωντανή διαρκώς ανανεωμένη παρέα στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, που ενδιαφέρονται επαρκώς και νοιάζονται που τολμούν να μοιράζονται απόψεις και να εκφράζονται δημόσια.

Email Επικοινωνίαςpress@isthmosnews.gr

Κοινότητα Viber : Kλίκ ΕΔΩ για να μπείς στην κοινότητα