
Γράφει για το Isthmos News ο Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Η HDL χοληστερόλη ή αλλιώς "καλή" χοληστερόλη ανήκει στις λιποπρωτεΐνες.
Είναι η μικρότερη και πιο πυκνή λιποπρωτεΐνη και έχει αναλάβει τη μεταφορά χοληστερόλης από την περιφέρεια στο ήπαρ με σκοπό την αποβολή της από τον οργανισμό,
Τα χαμηλά επίπεδα HDL έχουν συνδεθεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
H HDL αξιολογείται σε συνάρτηση με την ολική χοληστερόλη, με τη βοήθεια του αθηρωματικού δείκτη. Ο αθηρωματικός δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας την ολική χοληστερόλη με την HDL χοληστερόλη. Οι επιθυμητές τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 1-3,5. Τιμές μεγαλύτερες από το 3,5 αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.
Πώς μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδά της αν είναι χαμηλά;
Μείωση υπερβάλλοντος σωματικού βάρους
Αύξηση σωματικής δραστηριότητας
Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (αν συνηθίζεις να καταναλώνεις αλκοόλ στην καθημερινότητά σου)
Ορισμένα τρόφιμα ή προσθετα τροφίμων, όπως οι φυτοστερόλες, το ψύλλιο και η πρωτεΐνη σόγιας έχουν επίσης σχετιστεί με ήπια αύξηση της HDL σε ερευνητικό επίπεδο.
Αν τα χαμηλά επίπεδα της HDL συνοδεύονται παράλληλα με άλλες διαταραχές στο λιπιδαιμικό προφίλ (π.χ.αυξημένα τριγλυκερίδια ή χοληστερόλη), θα χρειαστεί τροποποίηση των διαιτητικών συνηθειών περαιτέρω με στόχο να αντιμετωπιστούν και αυτές.
Είμαι εδώ για να σου δώσω εξατομικευμένες οδηγίες για την διατροφή σου!
Αν έχεις κάποια απορία, στείλε μας μήνυμα εδώ : Νίκος Ζέρβας - Διαιτολογικό Γραφείο Κιάτο Κορινθίας