Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Taste of Loutraki – The Corinthian Food Festival, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου 2025, στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.
Το φεστιβάλ αποτέλεσε ένα μοναδικό τριήμερο γαστρονομικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας την τοπική ταυτότητα και τα προϊόντα της Κορινθίας.
Κατά την επίσημη τελετή έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της ΑΕΔΙΚ, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Επιμελητηρίου Κορινθίας και του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (L.T.O), έγινε μια σημαντική ανακοίνωση.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου, κ. Γιάννης Κόντης, παρέλαβε την πιστοποίηση του τίτλου "Culinary Capital" εκ μέρους της πόλης του Λουτρακίου από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό World Food Travel Association, καθιστώντας το Λουτράκι την πρώτη πόλη στην Ελλάδα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση. Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει την εξαιρετική δυναμική της περιοχής στον γαστρονομικό τουρισμό και τονίζει τη σημασία της τοπικής κουζίνας και των προϊόντων στην προβολή και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή εναρκτήρια εκδήλωση εν πλω, στο πλοίο ANNA II, στον διάπλου της Διώρυγας της Κορίνθου, όπου γαστρονομία, μουσική και τοπική κουλτούρα συνδυάστηκαν σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα με DJ και δημιουργική ενέργεια. Ξεχώρισαν οι μαγειρικές παρουσιάσεις των καταξιωμένων σεφ Τάκη Διαμαντόπουλου από το εστιατόριο Πιπέρι και Κώστα Σακούλη από το εστιατόριο Ρίγανη που δημιούργησαν αυθεντικές συνταγές βασισμένες σε παραδοσιακά προϊόντα της Κορινθίας.
Οι bartenders Δημήτρης Αλεξανδρής από το Coralle και Νίκος Λάλος από το Anassa εντυπωσίασαν με κοκτέιλ εμπνευσμένα από τη γευστική παράδοση της Κορινθίας. Το Οινοποιείο ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΑΚΗ πρόσφερε εκλεκτό κρασί, σε γευστική αρμονία με τις τοπικές δημιουργίες του Pietris Catering. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι βίωσαν και κατέγραψαν τη μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Μέλη του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (L.T.O) και πλήθος κόσμου, συμβάλλοντας στην επιτυχία και το κύρος του φεστιβάλ..
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, τοπικές επιχειρήσεις, παραγωγοί και διακεκριμένοι σεφ συνεργάστηκαν δημιουργώντας ειδικά μενού με τοπικά προϊόντα, προσφέροντας στους επισκέπτες αυθεντικές γευστικές εμπειρίες. Γευστικές και Πολιτιστικές Εμπειρίες στο Λουτράκι: Επιτυχημένη Ολοκλήρωση του Press Trip στο Πλαίσιο του “Taste of Loutraki”
Στο πλαίσιο του Taste of Loutraki πραγματοποιήθηκε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και εκπροσώπων τουριστικών γραφείων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα του ταξιδιού περιλάμβανε επισκέψεις σε επιλεγμένες τοπικές επιχειρήσεις, πολιτιστικά σημεία και εγκαταστάσεις ευεξίας, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εικόνα των αυθεντικών εμπειριών που προσφέρει η περιοχή.
Μεταξύ των σταθμών της επίσκεψης ξεχώρισε το "Markellos Olive", όπου πραγματοποιήθηκε τυφλή γευσιγνωσία ελαιολάδου, υπό την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη κ. Νίκου Μάρκελου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ποικιλίες και την ποιότητα του τοπικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μέσα από μία εμπειρία υψηλής εκπαιδευτικής και γαστρονομικής αξίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στον Μαψό, όπου οι φιλοξενούμενοι απόλαυσαν παραδοσιακές μοναστηριακές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον που αναδεικνύει την πνευματικότητα και την αυθεντικότητα της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν επίσης εμπειρία ευεξίας στο υπερσύγχρονο Loutraki Thermal Spa, με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών, γνωστών από την αρχαιότητα για τα θεραπευτικά τους οφέλη.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαίτερο δείπνο στο “Ωκεανός Restaurant” της Club Hotel Loutraki, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκές και αλμυρές δημιουργίες βασισμένες σε παραδοσιακά προϊόντα της Κορινθίας, σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον με θέα στις πισίνες και τους καταπράσινους κήπους του πολυτελούς ξενοδοχείου. Η κορύφωση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Βουλιαγμένης Περαχώρας, με φόντο το φυσικό τοπίο και τη φιλοξενία του Ypanema Beach Bar. Το κοινό απόλαυσε ζωντανές τηλεοπτικές συνδέσεις, συνεντεύξεις με τοπικούς φορείς και ένα εντυπωσιακό live cooking «by the sea» από τον διακεκριμένο σεφ Ιωάννη Στέφη και την ομάδα Experience Perachora Corinthia, που δημιούργησαν πιάτα εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα.
Το Taste Of Loutraki -The Corinthian Food Festival, υποστηρίχθηκε επικοινωνιακά με πολυεπίπεδες καμπάνιες προβολής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ραδιοφωνικές καμπάνιες στην Αττική, καταχωρήσεις και άρθρα σε ΜΜΕ, και στην δική του αναλυτική ιστοσελίδα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που ήταν διαθέσιμη στο ευρύ κοινό όλες τις μέρες του φεστιβάλ, πρόβαλε στον χάρτη γεύσεων όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν, με το προσφερόμενο μενού και λεπτομέρειες για την τοποθεσία της κάθε επιχείρησης.
Επίσης το Φεστιβάλ προβλήθηκε μέσω των καναλιών επικοινωνίας όλων των διοργανωτών, με αναρτήσεις στα δικά του και σε συνεργαζόμενα social media με πολλές χιλιάδες ακολούθων.
Με το παρόν δελτίο τύπου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα:
Τον Σύλλογο Επισιτιστών «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» και Το Επιμελητήριο Κορινθίας για την συνδιοργάνωση και την αμέριστη υποστήριξη
Την εταιρεία Τουριστικού marketing Respond on Demand για την άψογη συνεργασία όσον αφορά τον σχεδιασμό και την οργάνωση του Φεστιβάλ
Την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων, την ΑΕΔΙΚ, και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας για την υποστήριξη της διοργάνωσης
Tο COMER GROUP (WYNDHAM LOUTRAKI POSEIDON RESORT- CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI) για την εξαιρετική φιλοξενία
Το Ξενοδοχείο Papas για την εξαιρετική φιλοξενία
Το Ypanema για την εξαιρετική φιλοξενία και παροχή γεύματος σε δημοσιογράφους
Τα εστιατόρια Ωκεανός στο Club Hotel Loutraki, Ω3 και Πιπέρι για την μοναδική φιλοξενία και παροχή γεύματος σε δημοσιογράφους
Τα Οινοποιεία –Μέλη του Επιμελητήριου Κορινθίας: Μπαραφάκας και Κτήμα Μανωλάκη για την οινογευσία και την παροχή κρασιών στις γαστρονομικές εκδηλώσεις
Το Markellos Olive στο (Γαλατάκι) για την πολύτιμη συνεργασία και φιλοξενία του Workshop Ελαιογνωσίας.
Την εταιρία Pietris για την παροχή catering
Το τουριστικό καράβι ΑΝΝΑ ΙΙ για το διάπλου του Ισθμού
Το Loutraki Thermal Spa για την παροχή υπηρεσιών στους φιλοξενούμενους εξειδικευμένους δημοσιογράφους – Τουριστικών γραφείων
Την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στον Μαψό Κορινθίας για την φιλοξενία
Όλα τα μέλη του ΞΕΝΙΟΥ ΖΕΥΣ που συμμετείχαν στα events
Τους Τοπικούς παραγωγούς προϊόντων που πρόσφεραν με χαρά τοπικά προϊόντα για τις ανάγκες πραγματοποίησης των events μεταξύ των οποίων Παραδοσιακά Ζυμαρικά Βλάχα ΑΕ και Γεράνεια Λουκούμια.
Το δίκτυο Experience Perachora Corinthia για την αμέριστη και εξαιρετική συνεργασία
Τις επιχειρήσεις, μέλη του LTO για την παροχή υποστήριξης σε παρεχόμενες υπηρεσίες
Τέλος ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία και πολύτιμη συνεισφορά τους, την συνεργάτιδα στο Marketing, Βιβή Γιαλού, τον Δημοσιογράφο Παρουσιαστή Θάνο Βάιο, τα στελέχη του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου, τον γραφίστα Δημοσθένη Χριστοφίδη και τον φωτογράφο Παναγιώτη Μιχαλά.
Το Taste of Loutraki 2025 επιβεβαίωσε και φέτος τη δυναμική της γαστρονομίας ως μοχλού τουριστικής και τοπικής ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τη φύση, την παράδοση και τη φιλοξενία της Κορινθίας με αυθεντικότητα.