( Ύστερη Αρχαϊκή περίοδος, 570 - 500 π.Χ. )
Η Πεντεσκούφια Κορινθίας φίλες και φίλοι, είναι ένας βραχώδης λόφος κοντά στο κάστρο Ακροκορίνθου, ύψους 476 μ., όπου οι Φράγκοι έχτισαν φρούριο το 1205. Εντός του περιφραγμένου χώρου του οχυρού, το έτος 1879 ανασκάφηκαν παράνομα στην περιοχή περισσότερες από 1.000 πήλινες πλάκες (πίνακες οπτής κεραμικής) με πλούσιες ζωγραφικές απεικονίσεις που πιθανότατα υπήρξαν αφιερώματα κεραμέων και αγγειογράφων τοπικών εργαστηρίων, καθώς μας ιστοριογραφούν ορισμένα στάδια της αγγειοπλαστικής εργασίας του τέλους της Αρχαϊκής περιόδου (570-500 π.Χ.)!

Διακρίνουμε τη ζωηρή επανεμφάνιση της ζωγραφικής μνημειακού χαρακτήρα, η οποία είχε στο απώτερο παρελθόν σημαντική παρουσία στην Μινωϊκή Κρήτη, στη Σαντορίνη και στα ανάκτορα του Μυκηναϊκού κόσμου. Είχε την ιδιαιτερότητα του υ π ο μ ν η μ α τ ι σ μ ο ύ των μορφών, με την καταγραφή των ονομάτων τους μέσα στις παραστάσεις.

Πρόκειται για αφιερώματα στον εγγύς ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Οι επιγραφές τους αναφέρουν στην αρχαία Κορινθιακή διάλεκτο, όπου χρησιμοποιείται το σύμβολο δίγαμμα (W), και ένα ιώτα σε μορφή σίγμα.
Ένα από τα ακόλουθα μηνύματα είναι το εξής:
«ΠΟΤΕΙΔΑΝ] ΒΑΝΑΚΤΙ» , δηλαδή προς τον βασιλιά Ποσειδώνα.
Λόγω της λαθρανασκαφής, ορισμένοι πίνακες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Βερολίνου, άλλοι στο Λούβρο και λίγοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου.

Οι κεραμικοί πίνακες είναι ζωγραφισμένοι στη μία ή και στις δύο πλευρές, τα χρώματα των οποίων σώζονται ανεξίτηλα, και φέρουν οπές για ανάρτηση. Έχουν ορθογώνιο σχήμα ποικίλων διαστάσεων, με τις περισσότερες να διαθέτουν κατά μέσο όρο μήκος γύρω στα (10εκ.), πλάτος (14εκ.) και πάχος (0,5εκ.), και αποκτούν ψυχή μέσα από τη «μυθοπλαστική» δύναμη του λαού μας.

Ενδεικτικά θα παραθέσουμε μία σειρά πινάκων σε φωτογραφίες από την Γερμανία στο Antikensammlung Berlin / Αltes Museum, για να διαπιστώσουμε την ιδιαιτερότητα και ομορφιά των εκφραστικών «λαϊκών» παραστάσεων που κάπως θυμίζουν τις φιγούρες …του καραγκιοζοπαίχτη του θεάτρου σκιών!!!
Δημοσιεύθηκε στο "Οι Μυθολόγοι "
ΠΗΓΗ:
1. ΙΙδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
2. ime.gr
3. Foundation of the Hellenic World
https://el.wikipedia.org>wiki>Πεντεσκούφια_Κορινθίας