Πάνω από 10.000.000 οχήματα: Η πιο διάσημη ταξιδιωτική στάση απ’ όπου έχει περάσει όλη η Ελλάδα – Πώς είναι σήμερα

Ο σταθμός του Λεβέντη τις καλές εποχές απασχολούσε πάνω από 100 εργαζομένους

Μπορεί τα νούμερα να φαντάζουν απίστευτα, αλλά ναι η πιο διάσημη “ταξιδιωτική στάση” στην ιστορία των Ελληνικών δρόμων, έχει φιλοξενήσει πάνω από 10.000.000 οχήματα παντός τύπου από ΙΧ μέχρι φορτηγά και πούλμαν και φυσικά αμέτρητους επισκέπτες.

Το LEVENTIS RESTAURANT & HOTEL βρισκόταν στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου και αποτελεί μέχρι και σήμερα τον πιο επιτυχημένο επιχειρηματικά σταθμό αυτοκινήτων στην ιστορία των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

Ο σταθμός ξεκίνησε την λειτουργία του το 1962 και οι ταξιδιώτες αγκάλιασαν κατευθείαν αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα και η φράση “Είμαστε στου Λεβέντη” ξεστομίστηκε από εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων υπήρχαν μέρες, είτε του καλοκαιριού είτε μεγάλων εξόδων, που ο σταθμός υποδέχονταν πάνω από 10.000 πελάτες την ημέρα ενώ αξέχαστες θα μείνουν οι εικόνες στους οδηγούς που πρόλαβαν τον σταθμό σε λειτουργία με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα επάνω στη ΛΕΑ να σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων τις ημέρες αιχμής.

Ο Λεβέντης τις “καλές εποχές” έφτασε να απασχολεί έως και 105 μόνιμους εργαζόμενους.

Η φυσική εξέλιξη, ωστόσο, των πραγμάτων με την δημιουργία του νέου αυτοκινητόδρομου επέφερε και το τέλος του σταθμού, ο οποίος πλέον έχει κλείσει οριστικά, αποτελώντας μια γλυκιά ανάμνηση για σχεδόν κάθε Έλληνα.

Δείτε το βίντεο και γνωρίστε την ιστορία του πιο διάσημου σταθμού στην ιστορία της Ελλάδας.. του Λεβέντη

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στο dinfo.gr

Τι ισχύει σε περίπτωση επιστράτευσης – Ποιες ηλικίες καλούνται

Η επιστράτευση μπορεί να είναι «γενική» ή «μερική» όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών).
Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).

α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):
Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κλπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης:

Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.

Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι.
Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι (όσοι δλδ έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων. Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας.

Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Καλόν είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.

β) Κατάσταση ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

γ)Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.

Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.

Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν).

Την Αστυνομική ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά έγγραφα.

Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).

Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος – ειδικοποιημένου οχήματος-μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).

Τη μεταλλική Ταυτότητα.

Λοιπά (κατά την κρίση του) : Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.α.

δ)Τι άλλα είδη φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

Τροφή για την κίνηση μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών). Η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα.

Ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη (υγιεινής)

Τι απαγορεύεται να μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου -Το πρόστιμο που ισχύει

Ο Κ.Ο.Κ. ορίζει το πώς πρέπει να γίνεται η φόρτωση των οχημάτων και εξηγεί ποια αντικείμενα πρέπει να αφήσουμε στο σπίτι μας.

Έτοιμοι για τις καλοκαιρινές αποδράσεις τους είναι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες οδηγοί, οι οποίοι θα ταξιδέψουν σε κοντινούς και μακρινούς προορισμούς δραπετεύοντας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Κάθε οδηγός, ωστόσο, που θα κάτσει πίσω από το τιμόνι, οφείλει να κινείται με σύνεση και προσοχή, προστατεύοντας τόσο τον εαυτό του και την οικογένειά του, όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Για να φτάσουν, ωστόσο, οι ταξιδιώτες με ασφάλεια στον προορισμό τους, δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα, όπως η τήρηση των ορίων ταχύτητας και η μη κατανάλωση αλκοόλ, πριν οδηγήσουν. Διότι άπαντες πρέπει να προβούν και στις κατάλληλες ετοιμασίες πριν το ταξίδι, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η σωστή φόρτωση των αποσκευών, όπως ορίζει ο Κ.Ο.Κ., αλλά και ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Ας δούμε, λοιπόν, τι απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητό μας.

Υπερβολικά βαριά αντικείμενα

Στο άρθρο 32 του ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναγράφεται ότι μετά τη φόρτωση του αυτοκινήτου μας το μικτό βάρος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει εκείνο που έχει οριστεί από τον κατασκευαστή και αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

Επικίνδυνα τακτοποιημένα αντικείμενα

Ένα από τα συχνότερα λάθη των ταξιδιωτών αφορά τη φόρτωση του αυτοκινήτου, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει υλικές ζημιές στο αυτοκίνητό μας, ή ακόμα και σωματικές βλάβες σε εμάς ή τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Κ.Ο.Κ, το φορτίο πρέπει να τακτοποιείται και να στοιβάζεται με τέτοιο τρόπο που να μην εκθέτει σε κίνδυνο τον οδηγό ή/και τους επιβαίνοντες, αλλά και να μην προκαλούνται ζημιές από διαρροή ή πτώση του φορτίου στο δρόμο.

Καλώδια, σχοινιά, αλυσίδες και καλύμματα που χρησιμοποιούνται για την ασφάλιση ή την προστασία του φορτίου, πρέπει να σφίγγονται και να στερεώνονται καλά, όπως ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Αντικείμενα που ενοχλούν και «τυφλώνουν»

Τα αντικείμενα που μεταφέρουμε κατά το ταξίδι μας δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τον οδηγό ή να μειώνουν την ορατότητά του. Φυσικά, το φορτίο μας δεν πρέπει να αποτελεί... εμπόδιο και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, θέτοντάς τους σε κίνδυνο.

Παράλληλα, οι αποσκευές μας δεν θα πρέπει να καλύπτουν τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα, τις πινακίδες κυκλοφορίας, το διακριτικό σήμα της χώρας απογραφής του οχήματος και τα όποια αντανακλαστικά στοιχεία φέρει το όχημα από τον κατασκευαστή του. Με τα φώτα καλυμμένα, το όχημά μας δεν είναι ορατό τη νύχτα, κάτι που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.

Υπερβολικά μακριά αντικείμενα

Τις πιθανότητες πρόκλησης ενός ατυχήματος αυξάνουν και τα υπερβολικά μακριά αντικείμενα, όπως είναι για παράδειγμα ένας σωλήνας ή τα μεγάλα ξύλα. Όπως ορίζει ο ισχύων Κ.Ο.Κ, το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από το 30% του συνολικού μήκους του αμαξώματος.

Στην περίπτωση που θέλετε να μεταφέρετε αντικείμενα που δεν συμμορφώνονται με τον ανωτέρω περιορισμό, ο Κ.Ο.Κ αναφέρει ότι «απαιτείται προηγούμενη άδεια της κατά τόπον αρμόδιας Τεχνικής υπηρεσίας.»

Αντικείμενα που σύρονται στο έδαφος

Απαγορευτική κρίνεται και η μεταφορά αντικειμένων που κατά το ταξίδι σύρονται στο έδαφος και από αυτή την επαφή προκαλούνται φθορές στο οδόστρωμα ή τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.

Μπορείτε να μεταφέρετε αντικείμενα που ακουμπούν στο έδαφος μόνο στην περίπτωση που αυτά δεν προκαλούν φθορές στο δρόμο ή απειλούν τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και κατόπιν «ειδικής άδειας της αρμόδιας κατά τόπον Τεχνικής Υπηρεσίας».

Το πρόστιμο

Το διοικητικό πρόστιμο για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχεται στα 80 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επικίνδυνης φόρτωσης μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ακινητοποίηση του οχήματος, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.

Πολλά άτομα στο αυτοκίνητο

Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αναφέρει τον μέγιστο αριθμό επιβατών, με τον Κ.Ο.Κ να απαγορεύει την υπέρβαση του εκάστοτε αριθμού. Αυτό έχει να κάνει με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή αλλά και με τον αριθμό των ζωνών ασφαλείας εντός του Ι.Χ.

Να σημειωθεί ότι ο οδηγός που μεταφέρει περισσότερους επιβάτες από το προβλεπόμενο ή με λανθασμένο τρόπο, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Τέλος, με το προσωπικό μας αυτοκίνητο απαγορεύεται σε γενικές γραμμές να μεταφέρουμε εμπορεύματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτό επιτρέπεται εφόσον έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα παραστατικά.

 

 

Δημοσιεύθηκε στο  carandmotor.gr / Τι απαγορεύεται να μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου -Το πρόστιμο που ισχύει

Το κάνει η Σαουδική Αραβία: Δημιουργεί δάσος… στην έρημο!

Είπαν πως δεν φυτρώνουν δέντρα στην έρημο.
Η Σαουδική Αραβία απάντησε: "Κοιτάξτε μας".
Και τώρα φυτεύει 10 δισεκατομμύρια δέντρα εκεί όπου πριν υπήρχε αμμος.
Το κάνει η Σαουδική Αραβία
Δημιουργεί δάσος στην έρημο !
Μέσα στις φλογισμένες εκτάσεις της Αραβικής Χερσονήσου, ξεδιπλώνεται ένα σχέδιο χωρίς προηγούμενο:
10.000.000.000 δέντρα φυτεύονται σε ξηρές εκτάσεις, χωρίς νερό, χωρίς σκιά, χωρίς ελπίδα – μέχρι τώρα.
Δεν πρόκειται απλώς για περιβαλλοντική καμπάνια. Είναι ανατροπή του αυτονόητου.
Αποστολή: Να πρασινίσει η άμμος
Με στόχο την αποκατάσταση 74 εκατομμυρίων εκταρίων γης, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει:
Την επαναφορά νεκρής γης σε λειτουργικά οικοσυστήματα
Τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Τη μάχη ενάντια στην ερημοποίηση και την κλιματική αλλαγή
Κάθε φύτευση δεν είναι απλά ένα δέντρο. Είναι πράξη αντίστασης, ελπίδας και αναγέννησης.
Η φράση «τίποτα δεν φυτρώνει στην έρημο» φαίνεται πια παρωχημένη. Γιατί τώρα, κάθε ρίζα στην άμμο είναι υπόσχεση. Ότι ακόμα και τα πιο άνυδρα σημεία του πλανήτη μπορούν να μεταμορφωθούν. Ότι η φύση μπορεί να επιστρέψει – αν της δώσεις χώρο.
Συντάκτης: Γεωργία Τσιαρλή

Το «δέντρο‑φάντασμα» που έζησε τη Ναυμαχία του 480 π.Χ. και... μιλάει ακόμα με τον Πεισίστρατο!

Η «Ελιά της Όρσας»: Ένας ζωντανός μύθος 2.500 ετών με αίμα, έρωτες, βασιλιάδες και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στο φόντο

 

Αν σου έλεγα ότι υπάρχει ένα δέντρο στην Ελλάδα που ήταν ήδη “μεσήλικο” όταν ο Λεωνίδας φώναζε το «Μολών Λαβέ» στις Θερμοπύλες, τι θα μου απαντούσες; Ότι βλέπω πολύ Netflix; Κι όμως, στη Σαλαμίνα υπάρχει μια ελιά 2.500 ετών που πιθανότατα... είδε τη θάλασσα να φλέγεται από τα περσικά πλοία και τη Ναυμαχία του 480 π.Χ. να γράφεται μπροστά της!

Λέγεται «Ελιά της Όρσας» και δεν είναι μια οποιαδήποτε ελιά. Είναι ο μοναδικός ζωντανός οργανισμός που έχει απομείνει από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας – κι όχι μόνο! Κουβαλά θρύλους, αίμα, μυστήριο, ακόμα και φαρμακευτικές δυνάμεις που θα ζήλευε κι ο Διοσκουρίδης.

 Η ελιά που φυτεύτηκε από... βασιλιά!

Η παράδοση λέει πως την φύτεψε ένας βασιλιάς που λεγόταν Στράτος. Λίγο ψάξιμο αργότερα, ο θρύλος άρχισε να δείχνει προς... Πεισίστρατο μεριά. Ναι, τον τύραννο των Αθηνών που έφτιαξε τον πρώτο οργανωμένο αγροτικό νόμο και διέταξε τους πολίτες να φυτεύουν ελιές! Ο ίδιος λέγεται πως είχε και σαλαμινιακή καταγωγή – άρα λογικό να αφήσει κι εκεί το αποτύπωμά του.

Κι έτσι, σ’ ένα μικρό χωριουδάκι στη Σαλαμίνα, κοντά στο Αιάντειο, ριζώνει εδώ και δυόμισι χιλιετίες ένα δέντρο που ξεπερνά κατά πολύ την ηλικία οποιουδήποτε οικογενειακού κειμηλίου.

Η τραγική Όρσα και η ματωμένη προίκα

Όμως αυτή η ελιά δεν έχει μόνο αρχαία αίγλη, έχει και δράμα από τον 17ο αιώνα. Η Όρσα, μια κοπέλα της περιοχής, είχε την ελιά για προίκα. Ερωτεύτηκε έναν Τούρκο – και το πλήρωσε με το κεφάλι της. Κυριολεκτικά. Ο σύζυγός της τη σκότωσε και περιέφερε το κεφάλι της στο νησί μέσα σε ταγάρι...

Από τότε, το δέντρο πήρε το όνομά της. Σαν να της ανήκει για πάντα. Μια αιωνόβια προίκα, ριζωμένη μες στο αίμα, τον έρωτα και την ιστορία.

Το δέντρο που έκρυβε φάρμακο... πριν υπάρξει η Ιβουπροφαίνη!

Η ελιά αυτή δεν είναι απλώς ιστορική – είναι και φαρμακευτική! Όπως αποκάλυψαν ερευνητές από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η συγκεκριμένη ποικιλία –μεγαρίτικη στον κορμό και άγρια στα παρακλάδια– παράγει ένα αγουρέλαιο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, ισάξια του... Ibuprofen! Ο Διοσκουρίδης το ήξερε από τότε – κι εμείς το ξανανακαλύπτουμε τώρα.

Το τελευταίο μάτι της Ναυμαχίας

Φαντάσου για λίγο: είσαι ένα δέντρο. Ριζώνεις στα χώματα της Σαλαμίνας πριν ακόμη χτιστεί η Ακρόπολη, πριν γεννηθεί ο Σωκράτης. Κάποια μέρα, το 480 π.Χ., ακούς τα νερά να βρυχώνται, βλέπεις φωτιές στη θάλασσα και πλοία να συγκρούονται. Είναι η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Κι εσύ εκεί, να τα παρακολουθείς όλα. Και να μένεις... μέχρι σήμερα.

Η «Ελιά της Όρσας» είναι η μόνη ζωντανή μαρτυρία εκείνης της ιστορικής ημέρας. Δεν έχει φύλλα από τότε, αλλά έχει ψυχή.

Γιατί πρέπει να την επισκεφτείς

Μπορεί να έχεις πάει στη Σαλαμίνα για θάλασσα, σουβλάκι και καφεδάκι. Την επόμενη φορά όμως, ψάξε να τη βρεις. Θα τη βρεις ήσυχη, τεράστια, με κορμό 5,7 μέτρα και περίμετρο 12. Μια φυσική μηχανή του χρόνου που στέκει, χωρίς ταμπέλες, χωρίς προστασία, χωρίς εισιτήριο. Μόνο με ιστορία.

 

Δημοσιεύθηκε στο Το «δέντρο‑φάντασμα» που έζησε τη Ναυμαχία του 480 π.Χ. και... μιλάει ακόμα με τον Πεισίστρατο! | E-Radio.gr Θέματα

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής | Η Magnavox Odyssey είναι η πρώτη οικιακή παιχνιδοκονσόλα στον κόσμο.

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Παρουσιάστηκε στο εστιατόριο «Taverna on the Green» στη Νέα Υόρκη στις 24 Μαΐου 1972. Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Η Magnavox Odyssey σχεδιάστηκε από τον Ralph Baer, ο οποίος ξεκίνησε να δουλεύει την ιδέα το 1966 και ολοκλήρωσε την πρώτη συσκευή το 1968.
 
Η πρωτότυπη συσκευή, γνωστή ως Brown Box, εκτίθεται σήμερα στο Smithsonian National Museum of Natural History στην Ουάσινγκτον.
 
Η Magnavox Odyssey, ήταν ένα «πρωτόγονο» σύστημα χωρίς επεξεργαστή, όπου για να παίξει ο χρήστης κάποιο παιχνίδι τοποθετούσε μια «κασέτα» -η οποία εμπεριείχε το ηλεκτρονικό κύκλωμα και τα απαραίτητα chips- για να «φορτώσει» το παιχνίδι.
 
Παρόλο που η παιχνιδοκονσόλα ήταν ασπρόμαυρη, ο χρήστης μπορούσε να τοποθετήσει στην οθόνη της τηλεόρασης επικαλύψεις με χρώματα.
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Noll Bushnell, για το σχεδιασμό του Atari Pong, επηρεάστηκε από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι πινγκ πονγκ, που υπήρχε διαθέσιμο για την παιχνιδοκονσόλα Magnavox Odyssey.
Taverna on the Green
Στην φωτογραφία βλέπετε την «Taverna on the Green» της Νέας Υόρκης, όπου πριν χρόνια παρουσιάστηκε η πρώτη οικιακή παιχνιδοκονσόλα στον κόσμο, η Magnavox Odyssey!
Η παρουσίαση έγινε στις 24 Μαΐου 1972 και το Magnavox Odyssey κυκλοφόρησε επίσημα τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Η Magnavox Odyssey σχεδιάστηκε από τον Ralph Baer, ο οποίος ξεκίνησε να δουλεύει την ιδέα το 1966 και ολοκλήρωσε την πρώτη συσκευή το 1968. Η πρωτότυπη συσκευή, γνωστή ως Brown Box, εκτίθεται σήμερα στο Smithsonian National Museum of Natural History στην Ουάσινγκτον.
Η Magnavox Odyssey, ήταν ένα «πρωτόγονο» σύστημα χωρίς επεξεργαστή, όπου για να παίξει ο χρήστης κάποιο παιχνίδι τοποθετούσε μια «κασέτα» -η οποία εμπεριείχε το ηλεκτρονικό κύκλωμα και τα απαραίτητα chips- για να «φορτώσει» το παιχνίδι.
Παρόλο που η παιχνιδοκονσόλα ήταν ασπρόμαυρη, ο χρήστης μπορούσε να τοποθετήσει στην οθόνη της τηλεόρασης επικαλύψεις με χρώματα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Noll Bushnell, για το σχεδιασμό του Atari Pong, επηρεάστηκε από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι πινγκ πονγκ, που υπήρχε διαθέσιμο για την παιχνιδοκονσόλα Magnavox Odyssey.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής®, το μεγαλύτερο Μουσείο Πληροφορικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2008 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.

Διεύθυνση: Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο

 

Τηλέφωνο: 210 300 70 10

Η πιο επικίνδυνη στιγμή στον δρόμο… είναι όταν νομίζεις ότι “τα έχεις όλα υπό έλεγχο”.

Εκείνη τη στιγμή που χαλαρώνεις, που λες «αυτόν τον δρόμο τον ξέρω απ’ έξω κι ανακατωτά». Εκεί που πιστεύεις πως τίποτα απρόβλεπτο δεν μπορεί να συμβεί… Εκεί ακριβώς σε περιμένει το απρόσμενο.
 
Δεν ελέγχεις τους καθρέφτες όπως πρέπει, γιατί «εδώ δεν περνάει ψυχή». 
Δεν κρατάς αποστάσεις, γιατί «σε λίγο στρίβω, τι να γίνει;». 
Πιάνεις το κινητό «για ένα γρήγορο τσεκ», γιατί «είναι εύκολη διαδρομή». 
Περνάς χαλαρά από το STOP, γιατί «τόσα χρόνια, ποτέ δεν συνάντησα κανέναν εδώ». 
Και τότε… σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα εφησυχασμού, αλλάζουν όλα. Όχι γιατί το περίμενες, αλλά επειδή δεν ήσουν έτοιμος γι’ αυτό.
 Πάντα να θυμάσαι: Στον δρόμο δεν αρκεί να “ξέρεις” τη διαδρομή. Πρέπει να είσαι κάθε φορά εκεί… με το μυαλό, τα μάτια και την προσοχή σου.
 
 
 
 
 
 
Κείμενο του Xristos Giannoukas

Ποια Κυριακή γιορτάζεται η γιορτή της μητέρας

Στην Ελλάδα - και σε πολλές άλλες χώρες - η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Την Κυριακή 11 Μαΐου 2025 είναι η Γιορτή της Μητέρας, η οποία κάθε χρόνο τιμά τις μητέρες για την προσφορά τους στην κοινωνία και την οικογένεια.

Η γιορτή της Μητέρας -------------------------------------------------

Μαμά μου σ’αγαπώ πολύ το ξέρω πως με αγαπάς και ‘σύ

Με σένα ξυπνώ και παώ να κοιμηθώ μου λες τόσα πολλά για τόσα πράγματα

Να ξέρεις πως εγώ πολύ σε αγαπώ και ευχαριστώ που σε έχω μαμά

Μαμά μου σ’αγαπώ πολύ το ξέρω πως με αγαπάς και ‘σύ

Μου λες να μαι καλή και πάντα δίκαιη να αγαπω και εγώ τον κόσμο όπως και εσύ

Να ξέρεις πως εγώ πολύ σε αγαπώ και ευχαριστώ που σε έχω μαμά

Μα σήμερα παιδιά γιορτάζει η μαμά γι’ αυτό λοιπόν θα πω χρόνια πολλά Χρόνια πολλά Μαμά!

Χρόνια πολλά Μαμά! Χρόνια πολλά Μαμά! Καθάρισα και εγώ το δωμάτιο ζωγράφισα και μια ζωγραφιά

Να ξέρεις πως εγώ πολύ σε αγαπώ και ευχαριστώ που σε έχω μαμά

Μαμά μου σ’αγαπώ πολύ το ξέρω πως με αγαπάς και ‘σύ

Ακολουθήστε μας στο FaceBook ▶ http://bit.ly/HeyKids-

Η τοξωτή γέφυρα της Ελλάδας έχει άνοιγμα που το ξεπερνά μόνο η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Η πιο σπουδαία τοξωτή γέφυρα της Ελλάδας έχει άνοιγμα που το ξεπερνά μόνο η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κατασκευή που την κατατάσσει μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο. Την μελετούν και ξένα πανεπιστήμια.
 
Η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας, που ενώνει τους νομούς Μεσσηνίας και Αρκαδίας στην καρδιά της Πελοποννήσου, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και τεχνικά απαιτητικά έργα υποδομής στην Ελλάδα. Με συνολικό μήκος 390 μέτρα και μέγιστο ελεύθερο άνοιγμα 300 μέτρα, κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα στη χώρα μετά τη γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες.
 
 
Η γέφυρα της Τσακώνας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως π.χ. το Imperial College του Λονδίνου, το οποίο οργανώνει τακτικές επισκέψεις μεταπτυχιακών φοιτητών για τη μελέτη της.
 
 
 

"Η πτήση που… διαλύθηκε στον αέρα και κατάφερε να προσγειωθεί χωρίς οροφή"

Το 1988 σημειώθηκε ένα από τα πιο δραματικά περιστατικά αποσυμπίεσης στην ιστορία της αεροπλοΐας, όταν η οροφή ενός αεροσκάφους της Aloha Airlines ξηλώθηκε ξαφνικά στα 24.000 πόδια.
 
Η πτήση 243 είχε απογειωθεί από το Χίλο με προορισμό τη Χονολουλού, όταν περίπου 20 λεπτά μετά την απογείωση η καμπίνα άνοιξε στον αέρα, προκαλώντας χάος.
Παρά τις τρομακτικές συνθήκες, η πιλότος και ο συγκυβερνήτης κατάφεραν να κρατήσουν τον έλεγχο και να προσγειώσουν το αεροσκάφος με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καχουλούι, στο νησί Μάουι, μόλις 13 λεπτά αργότερα.
Και οι 89 επιβάτες επέζησαν ως εκ θαύματος.
aeraopla2
Τραγικά, μία αεροσυνοδός παρασύρθηκε στο κενό και ήταν η μοναδική απώλεια.
 
Το περιστατικό αυτό παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο απίστευτες και ασυνήθιστες καταστάσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ σε εμπορική πτήση...
 
 
 
Δημοσιεύθηκε στην καιρική ομάδα Meteo Hellas

Η σήραγγα Fehmarnbelt των 18 χιλιομέτρων θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού Δανίας–Γερμανίας σε μόλις 10 λεπτά

Ένα έργο-ορόσημο κατασκευάζεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα: η Fehmarnbelt, η μακρύτερη προκατασκευασμένη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο, θα συνδέσει τη Δανία με τη Γερμανία, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους μετακίνησης και βελτιώνοντας τις συγκοινωνίες σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.

Η σήραγγα θα έχει μήκος 18 χλμ και θα συνδυάζει σιδηροδρομική και οδική κυκλοφορία. Οι προκατασκευασμένοι τμηματικοί «κρίκοι» της τοποθετούνται στον βυθό της θάλασσας και ενώνονται με ακρίβεια χιλιοστού, θυμίζοντας κατασκευή από τουβλάκια Lego.

Η κύρια εγκατάσταση βρίσκεται στο νησί Lolland της νοτιοανατολικής Δανίας και εκτείνεται σε 500 εκτάρια, περιλαμβάνοντας λιμάνι και εργοστάσιο παραγωγής των τεράστιων στοιχείων της σήραγγας.

«Είναι ένα έργο παγκόσμιου ρεκόρ», δηλώνει ο Henrik Vincentsen, διευθύνων σύμβουλος της Femern A/S.

Τα στοιχεία κατασκευάζονται από ενισχυμένο σκυρόδεμα και χάλυβα, μήκους 217 μέτρων και βάρους άνω των 73.000 τόνων. Αφού σφραγιστούν υδατοστεγώς και εξοπλιστούν με δεξαμενές έρματος, ρυμουλκούνται στη θέση τοποθέτησης και χαμηλώνονται προσεκτικά με GPS και υποβρύχιες κάμερες.

Η επιλογή υποθαλάσσιας σήραγγας, αντί για γέφυρα, έγινε λόγω των κινδύνων από πλοία και των δύσκολων θαλάσσιων συνθηκών. Το έργο κοστίζει περίπου €7,4 δισ., με €1,3 δισ. συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όταν ολοκληρωθεί το 2029, το ταξίδι από τη Rødbyhavn της Δανίας προς την Puttgarten της Γερμανίας θα διαρκεί μόλις 10 λεπτά με αυτοκίνητο ή 7 λεπτά με τρένο, αντικαθιστώντας τη σημερινή 45λεπτη διαδρομή με φέρι.

Παράλληλα, θα μειώσει στο μισό τον χρόνο διαδρομής Κοπεγχάγης–Αμβούργου και θα προσφέρει «πράσινη» λύση για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Ο Vincentsen υπογραμμίζει: «Δεν είναι μόνο μια σύνδεση Δανίας–Γερμανίας. Είναι μια νέα πύλη της Σκανδιναβίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.»

Το έργο, αν και αρχικά συνάντησε αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ναυτιλιακά συμφέροντα, πήρε τελικά το πράσινο φως το 2020 από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Με την αναμενόμενη καθημερινή διέλευση 12.000 αυτοκινήτων και 100 τρένων, το έργο αναμένεται να τονώσει την τοπική οικονομία και να αποπληρωθεί από τα διόδια εντός 40 ετών.

Το Lolland, μία από τις φτωχότερες περιοχές της Δανίας, αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά από νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του τουρισμού. «Οι κάτοικοι περιμένουν αυτό το έργο εδώ και χρόνια», λέει ο μηχανικός Anders Gert Wede. «Επιτέλους βλέπουν ανάπτυξη να έρχεται στην περιοχή.»

 

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Τι παράγει η Πελοπόννησος?

Τι παράγει η Πελοπόννησος?
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τους διαφορετικούς τύπους καλλιεργειών της Πελοποννήσου. 
 Όπως ξέρουμε εμείς οι Πελοποννήσιοι, αυτός ο τόπος βγάζει το καλύτερο λάδι!
 Πέρα όμως από τους ελαιώνες, η Πελοπόννησος, και δη η Κορινθία φημίζονται για τα κρασιά τους. 
 Από τα υπόλοιπα δέντρα που καλλιεργούμε στην Πελοπόννησο κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια και τα συναφή).
 Ακολουθούν τα οπωροφόρα (μηλιές, αχλαδιές, βερυκοκιές), ενώ στα πιο ψηλά υψόμετρα η Πελοπόννησος έχει και κάμποσες μυγδαλιές και καρυδιές.
 Στους κάμπους της Αχαΐας και της Ηλείας, αλλά και στα οροπέδια της Αρκαδίας, οι Πελοποννήσιοι αγρότες παράγουν σιτηρά (για μας αλλά και σε μεγάλο βαθμό για κτηνοτροφική χρήση), κηπευτικά (ντομάτες, πατάτες, κλπ) και φυσικά καρπούζια, πεπόνια και φράουλες (ειδικά στην Ηλεία και την Αχαΐα) 
 
Τα οροπέδια της Κορινθίας που φημίζονται για τα όσπρια τους! 
 
 
 Τα δεδομένα που βλέπετε προέρχονται από το CLC-Corine Land Cover, European Union, Copernicus Land Monitoring Service, European Environment Agency σε συνδυασμό με νούμερα που παρέχει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.
 
PELKALIERG

Πληροφορίες

Δημιουργήσαμε την ομάδα του isthmosnews.gr που είναι μία ζωντανή διαρκώς ανανεωμένη παρέα στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, που ενδιαφέρονται επαρκώς και νοιάζονται που τολμούν να μοιράζονται απόψεις και να εκφράζονται δημόσια.

Email Επικοινωνίαςpress@isthmosnews.gr

Κοινότητα Viber : Kλίκ ΕΔΩ για να μπείς στην κοινότητα